Hirdetés

Megtiltaná a szülőknek az Egyesült Királyság frissen kinevezett közegészségügyi vezetője, John Ashton, hogy gyermekeiket az iskoláig szállítsák, illetve ott vegyék fel helyben. Mitől híznak el az európai gyerekek?

Az elhízás egyik sarkalatos pontja Ashton szerint, hogy az emberek nem mozognak, így azzal a különleges ötlettel rukkolt elő a minap, hogy a parkolás szigorú tiltásával a gyerekek kénytelenek lennének besétálni az iskolába, és legalább így is mozognának.
Ashton szerint véget kellene vetni annak a gyakorlatnak, hogy a szülők a gyerekeket az otthonuktól egészen az iskoláig autóval szállítják. A gyerekek között ugyanis egyre több az elhízott és mind nagyobb szükség lenne arra, hogy a felnövekvő generáció jobban rászokjon a testmozgásra.” Amit tehetünk az az, hogy szigorúan megtiltjuk, hogy a szülők autóikkal egy pillanatra megállhassanak az iskolák előtt, amíg a gyerekek kiszállnak. Lennének a jövőben olyan ki- és beszálló pontok, ahol a családok elválhatnak, azonban onnan a gyerekeknek még legalább néhány száz métert kellene sétálniuk, hogy beérjenek az iskolába.”

Ashton szerint néhány percnyi sétára mindenkinek szüksége van, ahogy fontos az egészséges étkezés is, hiszen egy ökológiai krízis felé haladunk. Úgy véli, hogy fontos a szabályozás, mivel a mozgás manapság már nem természetes, pedig annak kellene lennie. A professzor szerint az emberek többsége egyszerűen leszokott az alapvető testmozgásokról, amelyek meglétünk óta meghatározták mindennapjainkat.  Forrás és további információk >>> 
 

Mitől híznak el az európai gyerekek?

Egy, az Európai Unió által támogatott kutatás szerint az elhízás egyre komolyabb problémát jelent az ifjúság körében Európa-szerte, azonban az okok országonként eltérőek lehetnek. Mitől gömbölyödik a norvég, a görög vagy a magyar fiatal?

A kutatás során hét országban (Spanyolország, Belgium, Hollandia, Norvégia, Görögország, Szlovénia, Magyarország) mintegy nyolcezer fiatal étkezési szokásait és fizikai aktivitását vizsgálták a 10-12 éves korosztályon belül. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekek mennyire étkeznek rendszeresen (hajlamosak-e kihagyni például a reggelit), mennyi cukros üdítőt fogyasztanak, mennyi testmozgást végeznek, vagy épp mennyit ülnek a tévé és a számítógép előtt. 

A kérdés vizsgálata azért is fontos, mert a felmérés szerint a kutatásban részt vevő fiatalok negyede volt túlsúlyos (a fiúk 26 százaléka, a lányoknak pedig 22 százaléka), továbbá a fiúk 5 százaléka, a lányoknak pedig 4 százaléka kimondottan elhízottnak számított. Görögországban a legrosszabb a helyzet, ahol a gyerekek majdnem fele (45 százalék) túlsúlyos, 11 százalék pedig elhízott. A legjobban a belgák teljesítettek, mivel itt csak 17 és 4 százalék volt a fentiek aránya.

További információk: Egészségtelen étkezési szokások

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás