Hirdetés

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzései alapján a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendeli el az ország egész területére 2024. június 19-én 0.00 órától 2024. június 22-én 24:00 óráig. Még a félárnyékban parkoló autóban sem szabad gyereket vagy állatot hagyni, percek alatt életveszélyes állapot alakulhat ki!

Mint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közös közleménye írja, a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek. Egyben azt kérik mindenkitől, hogy a déli órákban semmiképp se tartózkodjanak a tűző napon, emellett érdemes használni a napvédő krémeket, s érdemes sapkát vagy kalapot viselni.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, mivel rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg. A vízparton tartozkodók pedig hűtsék le magukat, mielőtt bemennek a vízbe, abba felhevült testtel ne ugorjanak bele. A gyerekeket és az állatokat néhány percre sem szabad az autóban hagyni, ugyanis egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet.

Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. Ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol egyébként azt az önkormányzat engedélyezi.

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre az OKF által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról – zárul a tájékoztatás.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás