A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Koronavírus-betegség következtében a napokban elpusztult három hópárduc a nebraskai Lincoln Gyermek Állatkertben. Az ember által megfertőzött vadállatok továbbadják társaiknak a vírust!

Az állatkert a Facebookon számolt be Ranney, Everest és Makalu haláláról. A hópárducok októberben fertőződtek meg koronavírussal, az állatkert azonban nem tudta kideríteni, hogyan kerültek kapcsolatba a fertőzéssel. Az állatorvosok szteroidokkal és antibiotikumokkal kezelték őket, de nem sikerült megmenteni az életüket.

Az állatkert két szumátrai tigrise, Axl és Kumar ugyancsak fertőzött lett, de meggyógyultak. Az állatkert az állatok betegsége alatt is fogadott látogatókat.

Amerika-szerte számos hópárduc és más állat kapta el a koronavírus-fertőzést a pandémia alatt. Sok állatkertben be is oltották az állatok nagy részét a vírus ellen. A Lincoln állatkert nem közölte, hogy náluk oltották-e az állatokat koronavírus ellen.

fehérfarkú szarvas. Kép: Rory Merry ZUMA Wire REX / Shutterstock

Az ember által megfertőzött vadállatok továbbadják társaiknak a vírust

Az ember megfertőzhet új koronavírussal vadon élő szarvast, amely képes terjeszteni a vírust társai körében – mutatták ki amerikai kutatók, akik először találtak bizonyítékot arra, hogy az állatok jelentős mértékben terjesztik a vírust a vadonban.

A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói által kilenc hónapon át vizsgált fehérfarkú szarvasok egyharmada volt aktív fertőzött, de a 2020 novembere és 2021 januárja közötti időszakban a vizsgált állatok 80 százalékának volt pozitív a koronavírustesztje. A vírus vélhetően emberről terjedt át közvetve a szarvasokra, amelyek valószínűleg továbbadták a fertőzést.
A kutatók tudatában voltak annak, hogy szarvas megfertőződhet a koronavírussal, de meglepte őket a fertőzött állatok hatalmas száma – csúcsponton ötből négy állat bizonyult pozitívnak -, csakúgy mint az, hogy vírusterhelésük igen magas volt – mondta Suresh Kuchipudi virológusprofesszor. a tanulmány társszerzője a The Guardian című brit napilapnak. Az is meglepte őket, hogy világos kapcsolat volt a genetikai elemzésekben az ember általi fertőződést, majd a vírus más őzeknek történő gyors átadását illetően.

A kutatók Iowa államban élő fehérfarkú szarvasokat vizsgáltak, de úgy vélik, hogy a széleskörű fertőzés más államokban élő szarvasok esetében is igaz.
A fehérfarkú szarvas egyike a legelterjedtebb és leggyakoribb szarvasfajoknak az amerikai kontinensen és a vadászok kedvelt zsákmánya. Fogékony a SARS-CoV-2 vírusra, amellyel megfertőződhet azáltal, hogy ember által kidobott élelmiszert fogyaszt vagy vírusos szennyvizet iszik, vagy olyan helyen szaglászik, ahol emberi köpet vagy vizelet van.
“Ha bármely forrásból kapcsolatba lép a vírussal, megfertőződik. Nagyon valószínű, hogy az állat elkapja a vírust, bár ember általi közvetlen átadás még nem történt” – tette hozzá Kuchipudi.

Már a koronavírus-járvány előtt is jól ismert volt a tudósok körében az, hogy a koronavírusok megfertőzhetik az állatokat, és az Egyesült Államokban a közönséges koronavírus elleni oltás rendszeres volt a háziállatok esetében.
“A fajok közötti fertőzés mutánsokat eredményezhet és nehéz megmondani, hogy ezek a változatok enyhébbek vagy súlyosabbak lesznek. Eddig nincs bizonyíték arra, hogy az állatokról visszaterjedne emberre” – mondta Stanley Perlman, az Iowai Egyetem mikrobiológus és immunológus professzora.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás