A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: vg.hu

Július elején elindította a Mecsekben az első geológiai kutatófúrását a Magyar Urán Bányászati Zrt. a 2018 márciusáig érvényes, uránásványokra vonatkozó engedélye alapján. A társaság az idén még egy, majd a jövő év elején várhatóan egy harmadik, az előzőkhez hasonló mintegy ezerméteres mélyítést végez.

Az ezekből begyűjtött adatokat az említett határidőre elkészítendő zárójelentésben kell kiértékelnie, minderről a társaság többségi tulajdonosa, a Magyar Urán Resources Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta a Világgazdaságot. Benkovics István elmondta, hogy a még folyamatban lévő ásványi nyersanyagkutatás a magyarázata annak is, hogy egyelőre nincs árbevétele a Magyar Urán Bányászati Zrt.-nek, csak költsége, és így persze vesztesége.

Az Igazságügyi Minisztériumnak leadott adatok szerint a társaság eredménye 2013-ban 12 millió, a következő években pedig 6,8 millió, illetve 4,2 millió forintos mínuszban volt. Éppen e vesztesége rendezése érdekében szállítja le 10 millió forintról 3,9 millió forintra az alaptőkéjét, lépéséről a Cégközlönyben számolt be.

A Magyar Urán Bányászati Zrt. tulajdonosaként – egyben a hazai uránbányászat lehetséges felélesztőjeként – korábban az ausztrál hátterű Wildhorse Energy Kft. nevét lehetett hallani. A Wildhorse-t ez év elején nevezték át Magyar Urán Resources Kft-vé. Tulajdonosai tavaly ősz, illetve ez év eleje óta Szanyi Béla és Timothy Christopher Dinsdale mellett három cég. A cégek közül a pécsi Geo-Min Kft. Benkovics Istváné és Benkovics Tamásé, a Goldminco Kft. és a kővágószőlősi Rotaqua Kft. pedig Csécsei Zoltáné és családjáé.

A Rotaquát még 1990-ben hozták létre az urániummal kapcsolatos kutatófúrásokra, állami vállalatként, majd 1996-ban privatizálták. Fő profilja a geológiai feltárás, tavalyi árbevétele 1,4 milliárd forint volt. A Magyar Urán Zrt.-t tavaly januárban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítették.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás