A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Nagyon lassan javul a tigrisek helyzete, mert még mindig sok válik az orvvadászok áldozatává – derül ki Kanitha Krisnaszami, a Traffic állatvédő szervezet délkelet-ázsiai vezetőjének tanulmányából, melyet a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelméről szóló CITES egyezmény genfi konferenciáján hoztak nyilvánosságra.

Az elemzés az egész világon folyó tigriscsempészetről szóló adatokat vizsgálta meg: 2000 és 2018 között 32 országban 2359 egyedet vagy maradványait foglalták le. Leggyakrabban tigrisbundát találnak a hatóságok: évente átlagosan 58 teljes tigrisbőrt foglaltak le, emellett emelkedett az élve megtalált és a teljes tetemek száma is.

A tanulmány legfontosabb megállapításai:

  • Az ezredforduló óta 2359 elejtett tigris maradványait foglalták le.
  • Kevesebb mint 3900 tigris él világszerte, pedig 1900-ben még százezres populációjuk volt.
  • Leggyakrabban teljes tigrisbundát foglalnak le.

Krisnaszami szerint a tigrisfarmoknak egyre nagyobb a szerepük a csempészetben – Thaiföldön a lefoglalt áru fele, Vietnámban a harmada származott tenyészetekből. Azzal védik magukat a tenyésztők, hogy általuk csökken a nyomás a vadon élő populáción, ám állatvédők szerint önmagában az a tény, hogy a tigris elérhető áru, csak növeli a belőlük készült termékek iránti igényt, és semmit sem változtat az orgazdák megítélésén.
„Az illegális tevékenység és a pénz tisztára mosására adnak lehetőséget ezek a farmok, eközben aláássák a vadvédelmi törekvéseket” – írta Ramakandra Vong, a Traffic vezető bűnügyi elemzője.

Veszélyeztetett fajok trófeavadászatának betiltását követelik EP képviselők

Pár napja több mint 50 európai parlamenti képviselő és ugyanannyi természetvédelmi szervezet szólította fel a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES) aláíró országokat, hogy tiltsák be a veszélyeztetett állatokat – közöttük az elefántot és az orrszarvút – érintő trófeavadászatot. Részletek >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás