Hirdetés
greenfo/MTI

Iparági értesülések szerint Szaúd-Arábia augusztusi olajtermelésének növelésével készül erősíteni tárgyalási pozícióját az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők szeptemberi informális találkozóján, amelyen a globális olajtermelés befagyasztása lesz a fő téma.Hamarosan akár meg is előzhetik a jelenleg legnagyobb olajtermelő Oroszországot.

Szaúd-Arábia, miután az év első felében stabilan tartotta olajtermelését, júniusban napi 10,55 millió hordó olajat termelt, amit júliusban napi 10,67 millió hordóra, történelmi rekordra emelt. Egy OPEC-en kívüli olajipari forrás szerint Szaúd-Arábia kereskedői köröknek jelezte, hogy augusztusban akár napi 10,8-10,9 millió hordóra is emelheti kitermelését, így akár meg is előzheti Oroszországot, a napi 10,85 millió hordóval jelenleg legnagyobb olajtermelőt.

"A piacon uralkodó árcsökkentő hangulat ellenére is a világ számos részén növekvő keresletet tapasztalunk olajunk iránt. Részben azért, mert az OPEC-en kívüli termelés rohamosan csökken, részben pedig azért, mert a világkereslet az élénkülés jeleit mutatja" – indokolta a szaúdi olajminiszter a kitermelés júliusi megemelését a múlt héten az SPA szaúdi hírügynökségnek adott interjúban.

Az olaj ára januárban egészen 27 dollárig lement a 2014 közepi hordónkénti 115 dollárról.

Az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők összehangolt termelésbefagyasztásának gondolata már januárban is felmerült, amikor Szaúd-Arábia még napi 10,2 millió hordó olajat termelt. Áprilisra azonban a kezdeményezés kudarcba fulladt, mivel a szankciók feloldása után ismét olajat exportáló Irán nem volt hajlandó engedni a szaúdi követelésnek, hogy vegyen részt a termelés befagyasztásában.

Szaúd-Arábiának azóta új olajminisztere van, aki piaci megfigyelők szerint engedékenyebb álláspontot képvisel Iránnal szemben. Az OPEC-ben pedig úgy tudják, hogy Szaúd-Arábia újabban már elsősorban az olajár emelésére törekszik. Irán, az OPEC harmadik legnagyobb termelője a januári 3,37 millióval szemben jelenleg napi 3,850 millió hordó olajat termel, és nem mutat hajlandóságot arra, hogy részt vegyen a termelés befagyasztásában egészen addig, amíg termelése el nem éri a szankciók előtti napi négymillió hordót.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás