A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Százból már csak alig négy-öt új autó benzines Norvégiában. Elég jól haladnak a teljes elektromobilitás felé.

Az augusztusban értékesített új autók 71,9 százaléka tisztán elektromos volt, és ha hozzáadjuk a hibrid és a plug-in hibrid modellek 20,4 százalékát is akkor az eladások 92,3 százaléka már elektromosított autókból áll. A benzines modellek 4,6 százalékot, míg a dízel autók 3,2 százalékot érnek el a skandináv országban.

A tíz legkelendőbb modellből 9 elektromos volt, a Tesla Model Y, a Ford Mustang Mach-E és a Volkswagen ID.4 került az első három helyre. Az egyetlen nem elektromos autó a rangsor élmezőnyében is hibrid, a Toyota elektromos egységgel is megtámogatott RAV4-ese.

A norvég kormány 2025-re azt a célt tűzte ki, hogy minden új jármű, ami belföldön kerül értékesítésre, elektromos, hidrogén vagy alacsony kibocsátású plug-in hibrid legyen.

Norvégia -autó töltők az elektromobilitás éllovasánál.

Norvégiában az elektromos autók tulajdonosai továbbra is számos előnyt élveznek, bár a kormányzat részéről elkezdték némileg csökkenteni ezeket. Megszűnt például a korábbi teljes útdíjmentesség, valamint a buszsávhasználat. Ugyanakkor a benzin- és dízelüzemű járművekre továbbra is nagyon magas adót kell fizetni, a nulla szén-dioxid és egyéb káros gázkibocsátású autók viszont szinte minden adó és illeték alól mentesek, ami versenyképesebbé teszi őket. Via HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek