Hirdetés

A Humusz Szövetség meghirdette Re-design – Gondold újra! című kreatív alkotói pályázatát, amelynek jelentkezési határideje március 20. Azonban ahhoz, hogy a pályázóknak lehetőségük legyen ötletet meríteni az alkotáshoz, Ullmann Mónika, a Barkács csajból is ismert színésznő jó tanácsaival gazdagodhatnak az érdeklődők.

A redizájn maga azt jelenti, hogy újratervezés, a termékeknek az eredetitől eltérő funkciójú újrahasználata/hasznosítása. Az újrahasználat pedig tulajdonképpen a hulladékmegelőzés egyik módja, hiszen ha egy adott tárgyat nem veszünk meg újra, hanem többször felhasználjuk, vagyis meghosszabbítjuk az élettartamát, azzal nyersanyagot és energiát takarítunk meg. Tehát a redizájn nem csak kreatív és szórakoztató, de még környezetbarát is.

Amellett, hogy a környezetünket védjük, más előnyei is vannak a tárgyak kreatív újragondolásának. Készségfejlesztő, hiszen nem a boltból készen veszünk meg egy terméket, hanem saját magunk állítjuk elő. Ez továbbá a legolcsóbb módja annak, hogy egyedi, dizájner termékekhez jusson az ember. Az ügyesség mellett a kreativitás is fejlődik, ráadásul még csapatépítő és családi programnak is kitűnő.
 

Ullmann Mónika

Ezért döntött úgy Ullmann Mónika színésznő, hogy segít a Humusz redizájnhoz kapcsolódó tevékenységeit népszerűsíteni.
Mint minden remekműhöz, a redizájnhoz is több hozzávaló szükséges, amelyek közül a legnehezebb maga az ötlet. „Az első és legfontosabb szabály egy környezettudatos életmódhoz az, hogy csökkentsük a fogyasztásunkat, azaz nem kell mindent megvenni, főleg, ha azt mi magunk is elő tudjuk állítani” – osztja meg a tippet Ullmann Mónika. „Továbbá a fogyasztásunk mellett a keletkező hulladék mennyiségét is csökkenteni kell, amit egy termék hosszú idejű felhasználásával érhetünk el. A redizájn ebből kifolyólag arról szól, hogy körülnézünk otthon, hogy melyek a már feleslegessé vált vagy elromlott tárgyak, és melyek azok, amelyek valóban kellenek nekünk.”

A barkácsolásban járatos színésznő szerint elsősorban olyan anyagokat javasolt redizájnolni, amelyek nagy mennyiségben keletkeznek, akár napi szinten, és újrahasznosításuk még nincs megoldva, így mindenképp az égetőben vagy lerakóban végeznék. Ilyen például a CD, nejlonharisnya, esernyő.
A csomagolóanyagokat alapból kerüljük, ha tudjuk, és csak végső esetben használjuk fel őket. Az alkatrészeket érdemes félretenni, sok esetben hasznunkra válhatnak a munka során. Mielőtt nekiállunk, gondoljuk végig, hogy milyen alapanyagokra van szükségünk, és ha több mindent kell venni ahhoz, hogy egy tárgyat átalakítsunk, akkor nem biztos, hogy megéri nekiállni. Kiválóan munkálható, jó alapanyagnak pedig ajánlott a karton, a papír és a textil rongy.

Az alapanyagok mellett célszerű arra is odafigyelni, hogy valóban környezetbarát módon dolgozzunk. A hulladékhierarchiát mindig tartsuk szem előtt, és ha valamit még lehetséges, akkor azt mindenképpen próbáljuk megjavítani. „Az elejétől fogva érdemes úgy dolgozni, hogy az tartós, illetve könnyen javítható legyen (csavarozás, szögelés). Maradékanyagból is kevesebb keletkezzen vagy azok felhasználása is elejétől fogva tervezve legyen. Hiányzó szerszámokért pedig nem kell rögtön boltba indulni, kérdezzük meg előbb szomszédjainkat, ismerőseinket, biztos szívesen kölcsönadják. Bizonyos alaptechnikák, mint például a kosárfonás, sok anyag esetében alkalmazható (textil, papír, gumi stb.), és megbízható, tartós eredményt produkálnak.” – árulta el praktikáit a környezet iránti elkötelezettségéről is jól ismert színésznő.

További hasznos tippek a www.humusz.hu/redesigntippek oldalán olvashatók,
a pályázni kívánók pedig a www.humusz.hu/redesignpalyazat oldalon juthatnak bővebb információhoz.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás