A rovat kizárólagos támogatója

A budapesti kerületek közül Budafok-Tétényben épült ki először olyan gyűjtőhálózat az önkormányzat támogatásával, amely segítségével már valóban elérhető közelségbe kerültek a sütőolaj- és sütőzsír-leadási pontok a kerületben.

Az önkormányzat és az óvodák együttműködése nyomán a kerületben összesen 13 helyen adható le zárt csomagolásban „cseppmentesen” (PET-palackban vagy befőttesüvegben) a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj és sütőzsír.  A lakosság a gyűjtés során leadott olajjal és zsírral a kerületi óvodákat „gazdagítja”, mert az elszállított mennyiség után az óvodákat anyagilag is támogatják, hiszen minden hasznosítható begyűjtött kilogramm sütőolaj után 25 forint visszatérítés jár.

A begyűjtési rendszert a 100%-ban hazai tulajdonú Biotrans Kft az önkormányzat részére térítésmentesen biztosítja és üzemelteti. A mindenki számára elérhető két „nyitott” gyűjtőpont a Budafoki Szomszédok Piacán és a Szelmann Házban található, így akik szívesen tennének az egészségesebb és tisztább környezetért és hozzájárulnának a kerületi óvodák anyagi gyarapodásához is, ide adhatják le a cseppmentesen lezárt palackokat, befőttesüvegeket.

Az önkormányzat honlapján arra kér mindenkit, hogy az óvodákban található gyűjtőpontokat csak azok vegyék igénybe, akik gyermekeiket az adott intézménybe járatják.

Lássuk, mik az előnyei a lakosság körében keletkező használt sütőolaj szelektív gyűjtésének:

– a szolgáltatás ingyenes
– a térítésmentesen kiépíthető sűrűbb gyűjtőpont-hálózat lehetővé teszi, hogy a lakosság kényelmesebben, gyorsabban jusson a leadási lehetőséghez, mely a „gyűjtőkedvet” növeli
– a csatornahálózat terhelése kisebb lesz, csökken a duguláselhárításra és javításra költött összeg
– a szennyvíztisztítók terhelése és meghibásodási esélye csökken, ezáltal a közszolgáltatás kisebb költséggel működik
– csökken az élővizek terhelése, mert a vízszínen nem jelenik meg az oxigén bejutását megakadályozó olajréteg
– 1 liter szelektíven gyűjtött olajjal 1 millió liter ivóvizet „menthetünk meg”
– csökkenhet a kártevők irtására költött összeg
– a szemétlerakók mentesülnek a nehezen lebomló anyagtól
– a talajflóra mentesül az anyag okozta károsodástól
– a „cseppmentes” technika során a gyűjtő környékét nem szennyezi be az anyag. A leadott sütőolajat eredeti csomagolásban, vagy befőttesüvegben kell a gyűjtőbe helyezni
– városiasabb területeken akár lakóközösségek is igényelhetnek kisebb gyűjtőedényeket, ekkor a társasházakkal áll kapcsolatban a gyűjtőcég.

A mindennapok során keletkezett, valamint az ünnepek alatt különösen megnövekedett mennyiségű sütőolaj- és sütőzsiradék rendszeres leadásával segíthetjük a kerületi óvodák szépülését, fejlesztését. A rendszer egyre több magyarországi településen teszi lehetővé, hogy elérhető közelségben legyenek a leadási pontok, s a környezetvédelem mellett a települések közösségeinek céljaihoz anyagilag is hozzájárulhasson a lakosság a gyűjtés által.

Gyűjtőpontok az alábbi helyszíneken találhatók:

Budafoki Szomszédok Piaca – Játék utca 8.
Szelmann Ház – Nagytétényi út 306.
Árnyaskert Tagóvoda
Bartók Tagóvoda
Csemetekert Tagóvoda
Csicsergő Tagóvoda
Ficánka Tagóvoda
Leányka Tagóvoda
Maci Tagóvoda
Rózsakert Tagóvoda
Szivárvány Tagóvoda
Varázskastély Tagóvoda
Zöldecske Tagóvoda

(A kerületben további leadási pontok is találhatóak, de azok nem ezen gyűjtőrendszerhez tartoznak.)

Vigyázzunk környezetünkre, óvjuk és őrizzük meg épségét és szépségét, hogy a jövő generációi is élvezhessék előnyeit. Nem utolsó sorban pedig, támogassák a kerületi óvodák fejlesztését!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás