A rovat kizárólagos támogatója

Teljesen új, a vásárlók számára kedvezőbb jótállási szabályok ​vonatkoznak a legtöbb, 2021 januárjától megvett termékre. A gyakorlatban az új szabályok lényege, hogy a korábbi előírásokkal ellentétben a termék árától függ a garancia, vagyis a kötelező jótállási idő. A Tudatos Vásárlók Egyesülete segít eligazodni az új, sávos jótállási rendszerben.Az új szabályozás bevezetése apropóján a Tudatos Vásárlók Egyesülete készített egy kisokost, amely választ ad arra, pontosan mi a jótállás, a garancia, a szavatosság és mikor lehet cserélni egy-egy terméket.

Az új szabályok a drágább gépekre jóval hosszabb garanciaidőt biztosítanak, de nem mellékesen, a fenntarthatóbb gazdaság térnyerését is elősegítik. Arra ösztönzik ugyanis a gyártókat, hogy megbízható, hosszú ideig jól működő gépeket hozzanak forgalomba, ezzel is csökkentve az elektronikus hulladékok mennyiségét.

A sávos jótállás bevezetése mellett januártól újabb termékekre is vonatkozik a kötelező garancia. Így már a ​10 ezer forintnál drágább
​- nyílászárók​ra, jellemzően ablakokra, ajtókra, garázsajtók​ra, redőnyökre, reluxákra, napellenzőkre;
– ​kamerás figyelőrendszerekre, ​kaputelefon​okra;
-​ kádakra, csapokra, ​zuhanykabin​okra;
– napelemekre, napkollektorokra és az azokból létrehozott rendszerekre;
– az elektromos rollerekre, drónokra, a hoverboardokra (elektromos meghajtású, két egymás melletti kerékkel rendelkező eszközök) is jár garancia.
Vannak kivételek

Sok új termék csatlakozott tehát a kötelező garanciás termékek táborához, ahol már régóta megtalálhatók például a háztartási gépek, különféle elektronikai eszközök és még sorolhatnánk. ​Fontos viszont, hogy bár bővült a termékek köre, amelyekre kötelező jótállást vállalni, de a sávos jótállásra vonatkozó szabály alól azért vannak kivételek: nem vonatkozik az elektromos kerékpár​okra, elektromos roller​ekre​, quad​okra,​ motorkerékpárokra​, segédmotoros kerékpár​okra, személygépkocsi​kra,​ lakóautó​kra​, lakókocsi​kra.

A tudatosvasarlo.hu oldalunkon néhány konkrét példán keresztül megmutatjuk, mit jelent a sávos jótállás a gyakorlatban. Továbbá segítünk átlátni a különbséget a jótállás, a szavatosság és a cseregarancia fogalmak között. Végül tippek és tanácsok is fellelhetők a fogyasztói érdekek érvényesítésére jótállás témában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek