A rovat kizárólagos támogatója

Ahhoz, hogy a kertünket a beporzó rovarok, a madarak és sünök számára is otthonos környezetté alakítsuk, csak néhány egyszerű tanácsot kell megfogadnunk. Ha így teszünk, egyrészt tehetünk egy keveset a biodiverzitás megőrzése érdekében, másrészt a megfigyelés örömével is gazdagodhatunk.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a kertünkbe látogató lepkék, méhek és más rovarok elvégzik a beporzást, míg a madarak és a sünök a kártevőirtásban lesznek segítségünkre. Lássuk, hogyan alakíthatjuk állatbaráttá a kertünket!

Ültessünk a kertbe méh és pillangócsalogató növényeket

A méhbarát kert kialakításához célszerű a fűszernövények, valamint a hagymás és évelő virágok közül válogatnunk. Az orvosi zsálya, a levendula, a rozmaring, a kerti kakukkfű, a díszhagyma, a krókusz az évelő őszirózsa, a japán szellőrózsa, a sudárzsálya mind-mind méhcsalogató növények. A pillangók nagyon kedvelik a nyáriorgonát, a sétányrózsát, a bugás lángvirágot, a rézvirágot, a bíbor kasvirágot, valamint a méhek által is látogatott virágokat. Érdemes olyan fajokat választani, melyek jól tűrik a szárazságot, nem fogékonyak a betegségekre és a kártevőkre, azaz hosszan díszítenek, anélkül, hogy rendszeres gondozást és vegyszeres növényvédelmet igényelnének.

Készítsünk rovathotelt

A méhecske hotel, vagy darázsgarázs néven is ismert eszközök, már kora tavasztól segíthetik a szelíd beporzók szaporodását, ezért február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni őket. A méhecske hotelek óvodai foglalkozás, iskolai óra, szakkör keretében is elkészíthetők, de akár kész eszközöket is vásárolhatunk. A kihelyezett méhecske hotelek, márciustól május végéig, június közepéig a legforgalmasabbak.

Ne feledkezzünk el a madarak itatásáról

A madáritatás, a lakosság körében rendkívül népszerű madáretetésnél is egyszerűbben elkezdhető, nagyon hasznos természetvédelmi tevékenység, mely lényegében semmibe sem kerül. Az itatást érdemes egész évben végezni, ebbe bele tartozik a téli madáretetési időszak is, nyáron, meleg és száraz időszakokban, különösen hálásak lesznek a madarak a figyelmességünkért.

Az itató lehet egy kerámia vagy műanyag cserépalátét is, tökéletesen megfelelnek a szobanövények átültetése után feleslegessé vált növénytartók alátétjei is. A legfontosabb, hogy olyan helyre tegyük az itatót, ahol nem tűzi folyamatosan a nap, valamint a madarak beláthatják a környező területet és megszárítkozhatnak a közeli bokrokon, vizesen ugyanis nehezen repülnek.

Az itatón gyakran megfigyelhetjük a fürdőző kék cinegéket, széncinegéket, vörösbegyeket, valamint olyan nagyobb madarakat is, mint a fekete rigók, a gerlék, a szajkók és szarkák. Gyerekekkel is nagyon jó szórakozás, a kertbe látogató megfigyelése, így az itató edukációs célokat is szolgálhat.

Helyezzünk ki madárodúkat

Az odúk kihelyezésének legjobb időszaka a szeptember-november, mivel így a madarak a kihelyezett odúkat a telelési időszakban éjszakázásra is tudják használni. Mivel egyes énekesmadarak akár évente háromszor is költhetnek, nyáron sem késő kihelyezni a madárodúkat.

Az odú kihelyezésénél ügyeljünk arra, hogy a nyílását ne takarják ágak, illetve két odú kihelyezésekor azok röpnyílása ne nézzen szembe egymással, mivel a kirepülő madarak keresztezhetik egymás útját. Fontos az is, hogy az odú árnyékos, félárnyékos helyre kerüljön, és ne tűzzön rá a nap.

A különböző kertbe látogató madárfajok más-más odútípust részesítenek előnyben, ezzel kapcsolatban például a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján tájékozódhatunk.

Szintén hasznos, ha olyan növényfajokat, sűrű ágrendszerű cserjéket, illetve sövényeket telepítünk, amelyek fészkelő és búvóhelyet jelentenek a madarak számára. A borbolya fajok, a csíkos kecskerágó, a fagyal, a mogyoró, az orgona, a borostyán, a kányabangita, a tiszafa egyaránt jó választást jelentenek.

Gondoljunk a sünökre is

A sünök nagyon hasznos állatai a kertnek mivel rengeteg kártevőt elpusztítanak éjszakai vadászataik során. Ha szeretnénk sünbaráttá tenni a kertet, lehetőség szerint mellőzzük a vegyszerhasználatot, valamint biztosítsunk búvóhelyet a tüskéshátúak számára.

A búvóhely lehet, egy mezei virágokból, magas évelőkből álló kis folt, őshonos cserjékből álló cserjecsoport, vagy egy kupac levél illetve rőzse is. A sövények szintén kedvelt búvóhelynek számítanak és a közlekedést is lehetővé teszik a sünök számára.

A sünök a madarakhoz hasonlóan hálásak a kihelyezett vízért. Nagyon fontos, hogy csak vízzel itassuk őket, tejjel semmiképp se! Fűnyíráskor figyeljünk a magasabb fűben, hátha közötte rejtőzik egy állat, a rőzserakásokat pedig ne bolygassuk, erre különösen ősszel figyeljünk.

Bízunk benne, hogy sikerült hasznos tanácsokat adnunk az állatbarát kert kialakításához. Sikeres kertészkedést kívánunk!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás