A rovat kizárólagos támogatója

Több mint 180 érdeklődő kísérte figyelemmel az idén kikelt gólyafiókák gyűrűzését Baja-Mohács térségében. A kedvező időjárásnak köszönhetően 2011-ben rendkívül sikeresek voltak a költések – ezt bizonyítja, hogy 14 településen összesen 47 fészeknél 183 fióka kapott egyedi azonosításra alkalmas gyűrűt.

Június 20-21-én az előző évekhez hasonlóan ismét megszervezésre került a fehér gólyák gyűrűzése Baja-Mohács térségében. A „Gólya Road Show” első napja nyitott volt az érdeklődők számára. Ekkor az előre meghirdetett helyszíneken és időpontokban több mint 180 kíváncsi szempár (többségük óvodások, iskolások) előtt zajlott a még röpképtelen kis gólyák jelölése. Több helyszínen közvetlen közelről volt lehetőség a madarak megfigyelésére, simogatására.

A tavalyi kedvezőtlen időjárásból eredő csekély szaporulathoz képest idén különösen eredményesnek tűnnek a költések. Egyetlen fészekben voltak csak elmaradott fiókák, a legtöbb fészekben 4-5 fióka is felnevelkedett. Említést érdemel az egyik alsónyéki gólyafészek, melyben 6 egészséges, jól fejlődött fiatal gólya nevelkedik, köszönhetően a szorgos gólya-szülőknek és a környék bőséges táplálékkínálatának.
A fióka-számok alakulása Baja-Mohács térségében:
2 fiókás fészek – 6 db
3 fiókás fészek – 11 db
4 fiókás fészek – 14 db
5 fiókás fészek – 16 db
6 fiókás fészek – 1 db
Gólya Road Show Gólya Road Show

A rendezvény a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület (BITE), a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 7. sz. Helyi Csoportjának (MME 7.HCS) szervezésében, valamint a DÉMÁSZ PRIMAVILL Kft. által biztosított emelőkosaras autóval valósulhatott meg.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek