Hirdetés

Hat hónapja sújtották önállósága megszüntetésével az Őrségi Nemzeti Parkot. A döntés hátrányosságai már látszódnak. A WWF Magyarország azzal a kéréssel fordul Fodor Gábor Környezetvédelmi és Vízügyi miniszterhez, hogy állítsa vissza az Őrségi Nemzeti Park irányításának önállóságát.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságát fél éve, 2007. február 1-jétől a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságába olvasztotta a zöldtárca, ezzel létrejött a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. A WWF és más zöld szervezetek már akkor kifejezték tiltakozásukat és szakmai aggodalmukat. A tárca vezetői azonban hatékonyabb működést és éves szinten több millió forintos megtakarítást reméltek, elemzőik szerint a döntés nem rontja a természetvédelem színvonalát. A zöld szervezetek figyelmeztetései és javaslatai akkor süket fülekre találtak, és a 2002. március 1-jén létrehozott Őrségi Nemzeti Park önállóságát megszüntették.

Az elmúlt fél év bebizonyította, hogy nem minden alakult úgy, ahogy az elemzők remélték, a káros hatások már jelentkeznek.

A volt Őrségi Nemzeti Park területe az új összevont nemzeti parknak határmezsgyéje lett. A felelős döntéshozó a távolban, egy másik nemzeti park irodájában hoz döntést helyi kérdésekben. A polgármesterek és a lakosság számára így megszűnt a folyamatos kapcsolattartás lehetősége a vezetőkkel.

Pénzügyi megtakarítást nem sikerült elérni, hiszen nem történt jelentős létszám leépítés. Bevételkiesésre viszont annál inkább lehet számítani, mivel az Uniós KEOP és ROP fejlesztési forrásokhoz való hozzáférés lehetősége a többszörös adminisztratív áttételek beiktatása miatt csökkent és ez kihatással lesz az elkövetkező hét évre.

A tájegységek különbözőségei is a külön igazgatást indokolják. A Fertő-Hanság szikes tavainak nyílt vidéke, valamint az Őrség, az Alpokalja és a vasi dombvidék más-más munkamódszert kíván.

A WWF érvelése szerint a nemzetközi és hazai gyakorlat szerint a hatékony és korszerű nemzeti park igazgatóság rendszerét leginkább az támasztja alá, hogy a nemzeti park alapfeladatán, a természetvédelmi tevékenységen túl a helyi társadalom segítésének, környezetbarát fejlesztéseknek is a hajtóerejét képezi, valamint kultúrtörténeti és néprajzi értékeket véd. Különösen fontos ez olyan természeti értékekben gazdag területek esetében, amelyek távol esnek a döntéshozó központoktól vagy határvidéken vannak. A hármashatár mentén fekvő Őrségi Nemzeti Park, amely magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó szabályozatlan völgyét és a Szentgyörgyvölgy környékét, éppen ilyen terület. A társadalmi kapcsolatok és a fejlesztési programok helyben működő, felelős vezetőt igényelnek.

„A nemzeti park önállósága a kulcsa a hatékony természetvédelmi munkának és érdekérvényesítésnek. Bízom benne, hogy a miniszter úr is hasonlóképpen gondolkodik” – nyilatkozta Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója.

További információ:
Márkus Ferenc, igazgató, WWF Magyarország, mobil: 30/3111-750, e-mail: ferenc.markus@wwf.hu 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás