A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Szamosból Csengernél ma hajnali 2 órakor vett mintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja határérték feletti volt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A közlemény szerint a Szamost érintő vízszennyezés monitorozásáért a katasztrófavédelem helyszíni méréseket és akkreditált laboratóriumi vizsgálatokat hajt végre. A mintavételezés és laboratóriumi vizsgálat folyamatos – tették hozzá.  Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tegnap közölte, hogy nehézfémszennyezés érkezik a Szamoson Romániából. Közleményük szerint a román fél a Nemzetközi Riasztó Rendszeren keresztül küldött tájékoztatást, miszerint Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost. Akkor azt írták, hogy a szennyezés várhatóan szerdán éjfél körül érkezik magyar területre.

Meg nem erősített információk szerint a Szamosba a Lápos patakból érkezett a szennyeződés. A Szamos érintett magyarországi szakaszán jelenleg II. fokú készültség van, amely még nem igényel a vízügyi szakemberek részéről beavatkozást.

Krónika Online a hatóságoktól úgy tudja, hogy egy állami bányavállalat bezárt tárnáiból ömlött a bánya vize a Lápos folyóba Máramaros megyében, majd innen jutott a nehézfémszennyezés a Szamosba és végül Magyarországra. A Szamos–Tisza Vízügyi Igazgatóság Máramaros megyei kirendeltsége arról tájékoztatta a lapot, hogy a tegnapi jelentős csapadék miatt megáradtak a patakok és folyóvizek, amik elárasztották a bánya bezárt tárnáit, így pedig kiömlött a bányavíz. Az érintett bánya ahhoz a Conversmin Rt. román állami vállalathoz tartozik, melynek kizárólagos részvényese a bukaresti gazdasági minisztérium.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság mai közleményében azt írta, hogy a szennyezés a hajnali órára ért Magyarországra. „A vízügy a zsilipek és csatornák lezárásával, a csóva útjának állandó követésével, a vízminta-eredmények folyamatos elemzése alapján gondoskodik arról, hogy a szennyeződést a mederben tartsa, hogy az a lehető legkisebb mértékben juthasson élő szervezetbe”.
Mint írták: a Szamoson és a Tiszán folyamatos a mintavételezés. Az elsődleges cél az, hogy a nehézfémek a mederből ne kerüljenek ki a hullámtérbe, illetve ne jussanak be a vízhasználatba, így a lehető legkisebb mértékben érjenek élő szervezetet. Az előrejelzések alapján a szennyezés a Szamosból a Tiszán Vásárosnaményba feltehetően ma kora délután, míg Tokajba, illetve Tiszalökre február 20-án szombaton érkezik.

Azzal számolnak, hogy a Bodrog magas vízhozama miatt a hígulás mértéke Tiszalöknél már olyan mértékű lesz, hogy a szennyezés megszűnik, az ártalmas komponensek mennyisége a határértékek alá süllyed. A laboratóriumi eredmények függvényében, amennyiben szükséges, a védekező intézkedéseket a Tisza további szakaszra is kiterjesztik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek