A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Burgenland zöld aranya – a bányától az ékszerig. Gyalogtúra hegyen völgyön át a Soproni-hegységben. Hajózással egybekötött kerékpártúra. Ez csak 3 ajánlat a több tucat programból, mellyel április 7-9 között vár Burgenland, és Nyugat-Magyarország csodás természeti környezete.

Az Európa szívében található Nyugat-Pannónia nemcsak történelmi szempontból rendkívül érdekes és izgalmas tájegység. Az Alpok és a Pannon-síkság találkozásánál 3 nemzeti park – a Neusiedler See – Seewinkel (Fertő-Fertőzug) és magyar folytatása a Fertő-Hanság NP, a Balaton-felvidéki NP és az Őrségi NP –, valamint 10 natúrpark és számtalan természetvédelmi terület kínál egyedülálló természeti élményeket. A természeti értékek megóvása mellett elkötelezett magyar és osztrák partnerek a Burgenland Tourismus közreműködésével első alkalommal szerveznek 2017. április 7-9 között  egy háromnapos szezonnyitó programsorozatot, az egész évben elérhető több mint 1000 különleges természeti élmény beharangozásaként.

Ausztriában sehol máshol nem ébred ilyen korán téli álmából a természet és nem mutatja ilyen sokféle arcát évközben. Miközben sok helyen még javában hódolnak a téli sportoknak, a Fertő tó környékére már megérkeznek az első vándormadarak, a Hanságban kezdetét veszi a túzokdürgés és olyan ritka virágok nyílnak, mint például a mocsári kockásliliom. A tavasz beköszöntét követően, április elején tartott rendezvénysorozat az Illmitz és a Fertő tó, valamint a Csopak és Neuhausen am Klausenbach között elterülő pannon térség egyedülálló természeti értékeire szeretné felhívni a figyelmet.A különleges határvidék idegenvezetői, parkőrei és túravezetői összesen 52 feledhetetlen természeti kalandra csábítanak több mint 80 különböző időpontban.

A vezetések többsége kétnyelvű, jónéhány pedig a határokon is átnyúlik. Ezért a megfelelő ruházat és az ajánlott felszerelések mellett mindenképp érdemes az útlevelet vagy a személyi igazolványt is bepakolni. A változatos programok egészen biztosan elnyerik a természetbarát és környezettudatos szülők tetszését. Családi kirándulások és a gyermekek számára kínált túrák segítenek az apróságoknak, hogy szórakoztató, de ugyanakkor tanulságos módon kerüljenek közelebb a természethez.

Néhány kuriózum az osztrák oldalon:
Cseresznyevirág-túra: Az ezer virágzó cseresznyefa mentén vezető túra során megtudhatnak mindent a cseresznyéről, a virágzástól a szüretig, a felhasználásáról és a történetéről.

Családi Safari: Az izgalmas túra során a gyerekek, mint junior-kutatók aktívan, szakértői vezetés mellett fedezhetik fel a természetet és kisebb ajándékokat is nyerhetnek.

Mindenki evez – senki sem úszik: Az osztrák-magyar határtérségben a kényelmes siklás során élvezhetik a víz békés csendjét és bepillantást nyerhetnek a térség különleges állatvilágába.

Éjjeli őr élmények "Feketeváros – A védekező város" Esti, fáklyás élmény-körséta a történeti öltözetű éjjeli őr vezetésével, Purbach óvárosának romantikus, kivilágított sikátoraiban.

Burgenland zöld aranya – a bányától az ékszerig: A túra körsétával indul a bánya körül, ezt követően a Kőzettani Múzeumban folytatódik a program, ahol a résztvevők érdekes tudnivalókat ismerhetnek meg a borostyánkőről és a helység bányászatának történetéről.

Az érdeklődők a Fertő-Fertőzug Nemzeti Parkban például megismerkedhetnek egy nyári lúd családdal, a Lockenhaus várban (Léka vára) számtalan érdekességet tudhatnak meg a csonkafülű denevérekről, míg a Werkstatt Natur erdei iskolában az erdőlakók ébredés utáni rituáléit tanulmányozhatják.

Néhány kuriózum a magyar oldalon: 

Túra a Hármashatárra: Indulás a Szlovén Mintagazdaság-tól, Ausztria érintésével, a János-hegyen fel a Hármashatárra.

Hajózással egybekötött kerékpártúra: Hegykőről indulva átkerekezünk a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, utunk a virágzó rétek, a madárvilágban gazdag szikes tavak és a szőlődűnék között vezet, borkóstolóval egybekötve.

Gyalogtúra hegyen völgyön át a Soproni-hegységben: Ismeretterjesztő túra a festői szépségű Alpokalja erdeiben, ahol az út közbeni felfrissülésről a hegyvidék fenyőillata és kristálytiszta forrásvize gondoskodik.

Magnólia-túra: A Kámoni Arborétumon át vezető túra során számtalan őshonos, egzotikus cserje és gyümölcsfa mellett, több mint 100 féle magnólia csodálható meg, amelyet egy piknik követ.

Kezdő Madarászok Napja: A látogatók a tavasszal újra benépesülő szikes tavak madarait ismerhetik meg szakemberek segítségével. 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban és a Lafnitztal európai jelentőségű védett területén a résztvevők a hódok titokzatos világába nyerhetnek bepillantást.

Pannon Természeti Élménynapok Pannon Természeti Élménynapok
A képre kattintva galéria nyílik.

A Fertő tó–Lajta-hegység Natúrparkban mézet kóstolhatnak, a Rosalia–Kogelberg Natúrparkban pedig ízletes kenyeret süthetnek a vállalkozó szellemű érdeklődők. Mindemellett kulturális programok is szerepelnek a kínálatban: Ausztria legnagyobb kelta sánca a Landseer Berge Natúrparkban, Cák pincesora az Írottkő–Geschriebenstein Natúrparkban, Bernstein sziklamúzeumának föld alatti világa, az Őrség Nemzeti Park határőr települései vagy a Rába-Őrség-Goricko Natúrparkban található Jost-malom, mind-mind felfedezésre vár.

A szárazföldi és vízi sportok kedvelői is megtalálhatják számításaikat.

A kínálatban szerepelnek például Mörbischből vagy Sopronból induló, az egykori vasfüggöny mentén vezető kerékpártúrák. A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban sétahajózással egybekötött kerékpározás, valamint borkóstolás várja a vendégeket. Aki maga is szívesen ragad evezőt, az a Fertő tó–Lajta Hegység Natúrparkban, a Rába-Őrség-Goricko Natúrparkban vagy Dunaszigetnél, a Duna hordalékszigetei között a legjobb helyen jár.

Az Őrség Nemzeti Parkban és az Auwiesen Zickenbachtal természetvédelmi területen a különféle lápok állnak a programok középpontjában. Az élmények egy része akadálymentesített, többek között az Írottkő-Geschriebenstein Natúrparkban található lombkorona tanösvény és madárház is. Egyébként az élmények csaknem felénél a négylábú barátok is szívesen látott résztvevők. Különleges kulináris élményekben nemcsak a Golsi borúton tett vezetett túra alkalmával lehet részünk. Az idegenvezetések között vagy a nap végén számtalan, díjnyertes szakács és helyi termelő várja a vendégeket regionális finomságokkal.


További részletek, gasztrotippek és szállásajánlatok
itt érhetők el.

A programokra előzetes bejelentkezés szükséges!

Kapcsolódó anyagok:

Pannon Természeti Élménynapok – határtalan kalandok

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek