Hirdetés

Új, önjáró biomasszagyűjtő gépet fejlesztett ki egy hazai cég, mellyel betakarítható lesz az erdészeti biomassza hulladék jelentős része, és az energiaültetvények termése is. Az eszköz elterjedése jelentős zöldenergia-többletet eredményezhet a gazdaság számára.

Hasznosíthatóvá válik az erdészeti gazdálkodás során keletkező biomassza − lomb, bozót, gally, szárak és ágak − jelenleg veszteségnek számító jelentős része. Ez az eredménye a most lezárult fejlesztésnek, amelynek során új, önjáró biomasszagyűjtő gépet fejlesztett ki a smARTSOL Engineering Kft. A berendezés alkalmas továbbá az energiaültetvények egy menetben történő betakarítására is.

A gép, a speciális lánctalpai révén a kedvező talajnyomás miatt az erdőt is kíméli. Jelenleg nincs a piacon más, hasonló technológiájú berendezés – mutatott rá a cég ügyvezetője. Makai Miklós elmondta, a betakarítógép a tőelválasztás után a növényi részeket feldarabolja és bálákba tömöríti. A biomassza tömböket a gép a későbbi begyűjtéshez a területen hagyja, hogy az természetes úton száradjon ki, de lehetőség van arra is, hogy azonnal felrakja egy szállítójárműre.

A biomassza korunk egyik legkönnyebben hozzáférhető, hatékony, ám korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló megújuló energiaforrása, amelynek energiasűrűsége egyes szénfajtákéval vetekszik, használata pedig a fosszilis energiahordozókat váltja ki. Egy ilyen energiaforrás jelentős részét elvesztegetni pazarlás, amelyet az energiahordozókban szegény országok, mint Magyarország, nem engedhetnek meg maguknak.

erdei biomassza begyűjtőerdei biomassza begyűjtő

Mivel Európában sok ország faunája és energetikai helyzete hasonló a miénkhez, ezért várható, hogy a fejlesztés során megvalósított berendezésre megfelelő kereslet lesz – tette hozzá az ügyvezető. A vállalkozás a kutatás-fejlesztési munkához 77,58 millió forint támogatást kapott a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázatán.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás