Hirdetés

A Nemzetközi Valutaalap a tömegközlekedés hatékonyabbá tételét sürgeti, nem pedig az erre fordított állami támogatások csökkentését – derül ki abból a levélből, amelyet az IMF magyarországi képviselője tegnap küldött a Levegő Munkacsoportnak.

A Nemzetközi Valutaalap sürgeti a tömegközlekedés hatékonyabbá tételét, azonban nem ajánlja az erre fordított állami támogatások csökkentését – derül ki abból a levélből, amelyben az IMF magyarországi képviselője válaszol a Levegő Munkacsoport kérdéseire. Irina Ivasenko szerint az IMF azt tanácsolja a magyar kormánynak, hogy teljes egészében ismerje el a költségvetésben a tömegközlekedésnek nyújtandó támogatásokat ahelyett, hogy évről évre alulterveznék azokat, és utána év közben arra kényszerüljenek, hogy támogatást adjanak a fizetőképesség fenntartása, a tőke növelése, illetve az adósságok kifizetése érdekében.

Ugyanakkor, amennyiben a kormány csökkenteni akarja a támogatásokat és a tömegközlekedés adósságállományát, akkor ezt egy értelmes szerkezeti átalakítási terv keretében kell megvalósítania, egyébként a támogatások elkerülhetetlenül növekedni fognak és az adósságok ismét felhalmozódnak.

A Levegő Munkacsoport is ugyanezt javasolja a kormánynak évek óta. A szerkezetátalakítás azonban csak úgy lehet sikeres, ha nem csak a tömegközlekedési vállalatokra korlátozódik, hanem a teljes közlekedési rendszerre és a településfejlesztésre is, hiszen ezek alapvetően meghatározzák a tömegközlekedés működésének hatékonyságát. A civil szervezet már részletesen kidolgozott javaslatokat juttatott el a kormánynak, amelyek megvalósításával jelentősen növelhető a tömegközlekedés vonzereje, így az utasok száma és ezzel együtt a bevételek is.

A Levegő Munkacsoport kérdései és az IMF válaszai magyarul és angolul itt tekinthetők meg >>>


További kapcsolódó anyagok:

Levél Tarlós István főpolgármesternek a BKV finanszírozásával kapcsolatban.

Használatarányos legyen a budapesti útdíj!

A közúti és vasúti közlekedés állami támogatása

Zöld Gazdaságélénkítés – Környezetbarát közlekedés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás