A rovat kizárólagos támogatója

Mészáros Lőrincék még tavaly szemeltek ki két területet Tiaszkóród mellett, hogy ott homokbányákat nyissanak. Így a gátépítéshez szükséges homokot nem kellene megvenniük, hanem maguknak áshatnák ki.

Csakhogy mindkét tervezett helyszín tájvédelmi, Natura 2000 területen fekszik, az egyik érinti a Szatmár-Bereg különleges madárvédelmi területet is. 

A bányanyitáshoz szükséges hatásvizsgálat elvégzését még tavaly december 13-án kérvényezték az ügyeletes hatóságoktól, de a bányanyitást tárgyaló tiszakóródi közmeghallgatás napján, január 17-én már a szüneteltetését kérték, a magyar állam természetében bízva arra számíthattak, hogy a minisztérium és a hatóságok átminősítik a területet, nekik pedig nem kell szöszölniük a természetvédelmi szabályokkal. Ezt el is ismerték a közmeghallgatáson.

Az állam malmai azonban annyira lassan őrölnek, hogy a kormány azóta sem változtatott az érintett tiszakóródi területek Natura 2000-besorolásán. Az Mfor pedig most arról ír, hogy a védett területre tervezett két bánya megnyitáshoz szükséges környezeti hatásvizsgálati eljárás múlt szombaton megszűnt, mivel fél év alatt nem hosszabították meg a januárban kért szüneteltetést.

Ráadásul a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a lappal azt közölte, hogy az érintett területek Natura 2000-besorolásának átminősítése fel sem merült. A lap arra gyanakszik, hogy a projekt a koronavírus miatt szorulhatott háttérbe a magyar hatóságoknál-írta a 444.hu.

Az ügy előzménye:  Orbán és a természetvédelem – első a család profitja
Két homokbányát is nyitnak Mészáros Lőrincék tájvédelmi területen, azért, hogy legyen honnan alapanyagot szállítani a 26 milliárdos gátjukhoz a Felső-Tiszán. A kitermelésre kiszemelt terep Natura 2000 terület, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet része, valamint az Ökológiai Hálózat „magterület” kategóriába tartozó részén fekszik. Részletek januári cikkünkben >>>

Kapcsolódó anyagok:

Orbán “kézivezérlésű” természetvédelme: gumiszabályokkal hivatalból tolják Mészárost

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek