A rovat kizárólagos támogatója

Megjelent a lakossági napelemek, vagyis a HMKE (háztartási méretű kiserőmű) szabályozása a Magyar Közlönyben. Az Orbán kormány beszántja az egészet, mint a katát, nem érdekli őket, hogy kialakult egy szaktudás, egy csomó cég, illetve szakember, amit érdemes lenne megmenteni, hanem elvágólag: vége.

Megjelent a lakossági napelemek, vagyis a HMKE (háztartási méretű kiserőmű) szabályozása a szerdai Magyar Közlönyben, amit gyorsan a Technológiai és Ipari Minisztérium is megmagyarázott egy közleményben.  A lényeg: október 31-ig még a régi rendszer szerint lehet csatlakozási kérelmet beadni, de utána csak az a háztartási méretű kiserőmű helyezhető üzembe, amely kizárólag saját villamosenergia-fogyasztásának kielégítése érdekében termel villamos energiát.

„Az így üzembe helyezett háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának lehetősége ideiglenesen felfüggesztésre kerül. A közcélú hálózati betáplálást korlátozó műszaki megoldás részletszabályait az elosztói szabályzat tartalmazza.”

Vagyis a várt eredmény született meg, de a jövő napelempiacát majd alacsonyabb szintű szabályozás kezeli.

napelempiacon pár hónapja még arról írt a telex is, hogy a gigantikus pályázatok (volt százszázalékos és ötvenszázalékos támogatású lehetőség), a magas energiaárak, a kedvező szaldós elszámolás (a fogyasztók csak azért az áramért fizettek, ami a fogyasztásuk és a napos termelésük egyenlegeként megmaradt) miatt elképesztő kereslet volt a lakossági napelempiacon, amit nem is bírtak a mesterek, az áramszolgáltatók, az inverterszállítók, vagyis senki.

Aztán jött az október 13-i Kormányinfó, ahol elhangzott, hogy a jövő háztartási napenergia-projektjeinél már máshogyan lesz a szaldós elszámolás, nem áll fenn betáplálási lehetőség a hálózat felé (illetve az áramszolgáltatóknak nem lesz a megtermelt áram átvételére kötelezettsége).  Legalábbis addig nem, amíg az európai RFF-ből nem érkezik meg a zöldenergiára fordítható összeg. A rendelet is kifejezetten hangsúlyozza a szabály ideiglenességét.

Október 14-én Palkovics László technológiai miniszter már azzal tompította az elemi felháborodás első hullámait, hogy bejelentette: egy évig lesz felfüggesztve az új csatlakozási engedélyt kérők számára a betáplási lehetőség, mert a villamosenergiahálózat minimális fejlesztésére ennyi idő elég lehet, és erre a célra kívánja a kormány fordítani az EU-tól érkező források egy jelentős részét.

Mindenesetre mintha az egyik végletből estünk volna a másik végletbe, ami azért mostanában nem éppen ritka. Amíg az alacsony kamatok és az uniós források miatt nagyon hasított az építőipar, akkor nem biztos, hogy a kormánynak még ezer nagyberuházást kellett rádobnia a keresletre, mert lehet, hogy szakemberhiány alakul ki, nagyon elszállnak az árak, és amikor jönnek a szűkös évek, túl hirtelen omlik össze minden. Majd jött a várakozás: mi lesz a rendeletben? Az optimisták azt mondták, hogy azért készül el az ígéretekhez képest is lassan a szabályozás, mert a szakma úgy nekiesett a kormánynak, mint álmos tót az aludttejnek.

A pesszimisták azonban nem biztattak semmi jóval: ők azt várták, hogy a kormány beszántja az egészet, mint a katát, nem érdekli őket, hogy kialakult egy szaktudás, egy csomó cég, illetve szakember, amit érdemes lenne megmenteni, hanem elvágólag: vége.

Utóbbiaknak lett igaza, de itt legalább a remény megmaradt, hogy az intézkedés csak átmeneti.

A telex részletes cikke:  Megjelent a napelemes rendelet: október 31-től vége mindennek, de „talán” csak ideiglenesen

A Népszava részletes cikke:  Az új napelemes rendelet szerint október 31-ig kell regisztrálni, hogy legyen áram a hálózatban

A 24.hu részletes cikke: Megjelent a napelemesek rémálom rendelete

A HVG részletes cikke:  Megjelent a napelemes rendelet: október végéig kell regisztrálni, hogy be lehessen táplálni az áramot a hálózatba

Nyitókép:  Napelemtelepítés egy Duna-menti családiháznál. fotó: Juhász István András hvg

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek