Hirdetés

Az ünnepek közeledtével mindenki nagyobb figyelmet fordít az időjárás-előrejelzésre: vajon lesz-e hó idén karácsonykor? A Copernicus oldalán elérhető globális klímamodell-szimulációk eredményei szerint a havazás arányaiban kevesebb lesz Európában a decemberi-januári időszakban, a 21. század során. A csökkenés mértéke azonban eltérő az egyes forgatókönyvek esetén.

A modellek szerint a 2030-as években Skandinávia északi régióiban 70% felett valószínűsíthető a havazás aránya, de az évszázad végére a pesszimista (nincs érdemi kibocsátás-csökkentés) forgatókönyv szerint már nem emelkedik majd 60% fölé.
Magyarországon is kevesebb lesz a hó a teljes csapadékmennyiséghez viszonyítva a projekciók szerint. A modellszimulációk átlaga alapján a decemberi-januári havazás arányában a legnagyobb mértékű, a jelenlegi időszakhoz képest kb. 20%-os csökkenés az északi régiókban valószínűsíthető, a pesszimista forgatókönyv esetén.

A 2090-es évek végére a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a decemberi és januári csapadék kevesebb mint 5%-a hullik majd hó formájában a szimulációk szerint, azaz rendkívül kicsi lesz az esély a fehér karácsonyra.

A hó hiánya azonban túlmutat az ünnepi hangulat megváltozásán; módosíthatja az árvizes időszakokat, kihathat a mezőgazdasági termésátlagokra és a sugárzás nagy részét visszaverő világos felületek csökkenésével tovább fokozza a globális felmelegedést. Ha a jövőben is a jelenlegi szinten akarjuk tartani az esélyét annak, hogy legyenek fehér karácsonyok, akkor közös ajándékként a kibocsátás-csökkentési célok betartását kell tennünk a karácsonyfa alá.

hó csíikok magyarországon

Egy 2018-ban készített, nem reprezentatív hazai felmérés szerint a válaszadók 88%-ának ünnepi hangulatát pozitívan befolyásolja, ha karácsonykor esik a hó és többségük figyelemmel kíséri ilyenkor az időjárás-előrejelzést. Öt magyar nagyvárosra vonatkozó vizsgálat szerint 1901 és 2010 között a legtöbbször (28-szor) Szombathelyen esett a hó szentestén, míg a legkevesebbszer (8-szor) Szegeden.

Az elmúlt évek karácsonyainak havazási viszonyairól az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján is tájékozódhatunk, sőt, egy-egy nagyobb városra képeslap formájában is megtekinthetjük a múltra vonatkozó adatokat.

Részletek a másfélfok cikkében, melynek szerzője  Kis Anna, meteorológus, a földtudományok doktora (PhD), az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás