A rovat kizárólagos támogatója

A vörös csüngőlepke hazánk ritka, veszélyeztetett feltűnő színezetű lepkefaja. Élőhelyei a természetes száraz sztyepprétek, nyílt és zárt homoki gyepek. Melegkedvelő, Közép- és Dél-Európában elterjedt faj, most egy ürgemezőn fotózták le.A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapja szerint a faj élőhelyének változásaira érzékenyen reagál, hazánkban az elmúlt ötven évben az ismert lelőhelyeiről nagyrészt kipusztult. Élőhelyét akác és fenyő ültetvények foglalják el, nem tűri az intenzív legeltetést és taposást.

A Dél-Mezőföldről egyetlen Paks mellől ismert előfordulása a kétezres évek elején nem védett területen volt, ahonnan mára valószínű kipusztult. Az idén augusztusban a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet Paksi ürgemező területéről egy példánya lencsevégre került, egy húsz éve nem legeltetett, a vajszínű ördögszem tápnövényében gazdag akácerdők közé ékelődött pici gyepfoltról.

Itt még bőven virágzott a tápnövénye, amire évente egyszer júliusban teszi petéit. Hernyója augusztus végére egy pergament gubót készít és az elszáradt növényen hibernál. Élőhelye a nemzeti park igazgatóság kezelésében van, zavartalanságának biztosításával remélhetőleg a faj újonnan felfedezett elszigetelt populációját sikerül megvédeni, zárták a bejegyzést.

A vörös csüngőlepke fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Nyitókép: vörös csüngőlepke Kováts László DDNPI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek