A rovat kizárólagos támogatója

11 házzal bővül az építkezők döntéseit segítő Leier Típusházak köre. A gyakorló építészek és építészhallgatók számára kiírt tervezői ötletpályázatra beérkezett 45 tervből a 10 legjobbat szakértő zsűri választotta ki, és egy épület a közönség szavazatai alapján kerülhet az inspirációtárba. A feladat CSOK kompatibilis családi házak vázlatterveinek elkészítése volt 5 fős család számára.

Szakmagyakorló építészek és építészhallgatók számára 2 500 000 Ft összdíjazású ötletpályázaton kereste a Leier, a haza építőanyag gyártás meghatározó szereplője azokat az épületeket, amelyekkel építészeti ötlettárát bővítheti. A feladat a cég előregyártott elemeiből és az általa gyártott további építőanyagok felhasználásával készülő, megújuló energiaforrásokat alkalmazó, élhető, fenntartható, időtálló és költséghatékony, CSOK kompatibilis családi házak vázlatterveinek elkészítése volt 5 fős család számára.
A Magyar Építész Kamara szabályai szerint lebonyolított nyílt és titkos tervezési ötletpályázatra 31 gyakorló építész és 14 hallgatói pályázat érkezett. A beadott pályaműveket a zsűri november 2-án bírálta el és választotta ki a kiíró számára díjazandó és bemutatandó terveket, valamint azokat, amelyek közül a nagyközönség választhatta ki a legjobbat. Az eredményeket a zsűri és a kiíró a 2022. november 18-án Győrben megrendezett, hibrid lebonyolítású, azaz online közvetített eredményhirdetésen hozta nyilvánosságra.

„A tervezési ötletpályázat kiírója, a Leier Hungária Kft. Közép-Európa és Magyarország meghatározó építőanyag gyártója folyamatosan figyelemmel kíséri az építéssel, építésgazdasággal összefüggő, a társadalmat és környezetünket érő változásokat, kihívásokat, és a maga eszközeivel segítő válaszokat kíván adni rájuk. Ennek egyik eszköze előregyártott betontechnológia, amellyel korszerű otthonok épülhetnek gyorsan, költséghatékonyan és kevesebb élőmunka igénybevételével.” – mondta el Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a Győrben megtartott, „Házat, de gyorsan!” tervezői ötletpályázat ünnepélyes eredményhirdetésén, majd így folytatta. – „Nagyon jó látni, hogy milyen sok és sokféle házat képzeltek el a pályázaton induló szakemberek cégünk színes termékpalettájának felhasználásával.”

Családi ház pár hónap alatt? Korszerű előregyártott technológiával jelentősen gyorsabban és tisztábban, tervezhető költségekkel juthatunk hozzá álmaink otthonához. Az előregyártott technológiával készülő „Leier Típusházak” nem csak inspirációul szolgálnak, de megoldást is jelentenek, sőt kiváló energetikai mutatókkal is rendelkeznek. Podcastunk a témában: A modern típusházak nem egyenházak

Annak érdekében, hogy a korszerű előregyártási technológiával minél több és minél jobb minőségű ház épüljön, a Leier Hungária Kft. honlapján inspirációként szolgáló építészeti ötlettárat hozott létre. Ez az ötlettár bővülhet most szinte a duplájára, hiszen az eddigi 14 mellé, a pályázatnak köszönhetően további 11 ház tervei kerülhetnek. A tervpályázatra beérkezett, díjazott, illetve további kiválasztott pályaművek mellett a kiíró természetesen fel fogja tünteti azok alkotóit és elérhetőségüket is, így a tervező és megrendelő könnyebb egymásra találásának lehetőségét kínálva.
Neves zsűri döntött
A példamutató építészeti és építészhallgatói teljesítményeket értékelő zsűribe a hazai építészet neves szakembereit invitálta a kiíró. A zsűri elnöki pozícióját Horváth Sándor, Széchenyi–díjas okleveles építészmérnök, a BME Épületszerkezettani Tanszék címzetes egyetemi docense, az ÉMSZ alapító tagja és örökös elnöke töltötte
be. A társelnök Karlovecz Zoltán, Ybl Miklós díjjal kitüntetett építész, Pécs város volt főépítésze volt. A bíráló bizottság tagjai Prof. Dr. Kiss Gyula DLA, egyetemi tanár, szakfejlesztési igazgató, építész szakfelelős, az Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Karáról, Váradi Gábor, okleveles építészmérnök, vezető tervező, a Magyar Építész Kamara delegáltja és Parádi Zsuzsanna, okleveles építészmérnök a kiíró képviseletében voltak.

Horváth Sándor, a zsűri elnöke az ünnepélye  eredményhirdetésen a következő szavakkal értékelte a pályázatra érkezett munkákat (a teljes értékelés elolvasható itt).

„A beérkezett tervek jól tükrözik a hazai telekadottságokat, mert a nagy telekre épülő tágas földszintes alaprajzi elrendezés, a szalagtelkes telepítés, vagy az oldalhatáros elhelyezésre egyaránt érkezett javaslat, de volt pályázó, aki az átriumos házban látja az ajánlott épületformát. Az épületek tömegalakítása terén is szinte minden lehetséges változatra volt példa: földszintes lapostetős, földszintes magastetős de egyterű, tetőtérbeépítéses, vagy emeletes házak egyaránt szerepeltek a javaslatok között. A tagolt, többszörös kiugrású formák szerkezeti nehézséget, és energetikai szempontból alacsonyabb hatékonyságot jelenthetnek.
A tetősíkok meredeksége is változó volt; de a korábban annyira kedvelt, alacsonyabb hajlású, számomra (is) tájidegen mediterrán hangulatú tetők talán kisebb hányadban voltak. A bíráló bizottság inkább a jó kihasználtságot biztosító, 40-45-fok körüli tetőket ítélte kedvezőbbnek a kiírás feltételeinek teljesítése szempontjából.
A lapostetők esetén a növényzettel történő telepítés kedvező elbírálású volt, és természetesen az alternatív energiatermelés eszközei, lehetőségei is előnyös értékelést jelentettek, mint ahogy a nyári benapozás elleni védelemről történő gondoskodás is. A lakásalaprajzokat tekintve a nagyvonalúbb térélményt nyújtó (pl. körüljárható, átlátható, galériás, stb.) szerkesztésű tervek kaptak kedvezőbb értékelést. Kiemelt hangsúlyt fektettünk a szélfogó és/vagy előtér szükségességére, hiszen a külvilággal közvetlen kapcsolatos lakóépületről beszélünk, ahol a kedvező energetikai működés miatt elengedhetetlen egy zsilipelés… A nyugodt elvonulást biztosító háló zóna
biztosítása, a házak léptékéhez illő tároló és kiegészítő terek kialakítása ugyanígy értékelési szempont volt.
Ki kell emelni, hogy a hallgatói tervek általános színvonala semmiképp sem volt gyengébb a már nagyobb tapasztalattal rendelkező, szakmagyakorló építészmérnökök munkáinál; ez vélhetően az oktató konzulensek munkáját is dicséri. A fiatal generáció CAD-használati felkészültsége is magas színvonalú, de ők
már az ún. „Y” vagy „Z” generáció tagjaiként ebbe születtek, ebben nőttek fel.”

Leier pályázat I.díj Balku Bertalan, Balku Hodován Katalin TÚR HÁZ

Építész kategóriában három pályaművet díjazott és három dicsérő oklevelet adott át a zsűri
● I.díj Balku Bertalan, Balku-Hodován Katalin Abstrakt Műterem Kft.- TÚR HÁZ (13. pályamű)
● II.díj Arch Stúdió Kft. Építész tervező: Vesztergom Ádám, Dombrovszky Zsófia – SÉD HÁZ (26. pályamű)
● III.díj Ungerhofer Dániel – PÁNDZSA ház (5. pályamű)
● Dicsérő oklevél Nyul Dávid – RÁBCA ház (18. pályamű)
● Dicsérő oklevél Balmaz Gábor – BERETTYÓ ház (10. pályamű)
● Dicsérő oklevél Czáka Zoltán – ZALA ház (8. pályamű)

Építészhallgatói kategóriában három megosztott II. díjat és egy dicsérő oklevelet ítélt oda a bíráló bizottság
● II.díj Fazakas Tímea, Miruna Bojuc Teodorescu, Szilágyi Szabolcs (M Építészet és Urbanisztika, Kolozsvár) – SIÓ HÁZ (33. pályamű)
● II.díj Matus Viktor János (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőművész MA) – TETTYE ház (37. pályamű)
● II.díj Ambrus Tibor (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar – Építész MSC) – ZALA ház (40. pályamű)
● Dicsérő oklevél Forgács Benedek, Sáros Levente (MOHOLY-NAGY Művészeti Egyetem – Építőművészet Szak) – FERTŐ HÁZ (45. pályamű)

Hogyan látta a terveket a nagyközönség, azaz a reménybeli megrendelő?
Akkor születik jó ház, ha az nem csak építészetileg felel meg az elvárásoknak, hanem a megrendelő igényét is maximálisan szolgálja, ezért a kiíró a nagyközönség véleményét is kikérte a szakemberekből álló zsűri által shortlistre juttatott épületekről. Mind a két kategóriában öt-öt napig szavazhattak az érdeklődők a közösségi médiában az építészek és az építészhallgatók munkáiról.

Gyakorló építész kategóriában a nagyközönség szerint Nagy Sándor építész által tervezett modern Ipoly ház (nyitóképünkön) bizonyult a legjobbnak. A szavazás érdekessége, hogy ezúttal a zsűri és közönség véleménye megegyezett, hiszen az építészhallgatók munkái közül a kolozsvári iskola pályázói, Fazakas Tímea, Miruna Bojuc Teodorescu és Szilágyi Szabolcs Sió háza lett a kedvenc.

Az építészhallgatók munkáit a hazai építész felsőoktatási intézmények oktatói szakértőként segítették:
● Fóris Viktória, okleveles építészmérnök, mestertanár (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem),
● Dr. habil. Bozsaky Dávid, okleveles építészmérnök, tanszékvezető egyetemi docens (Széchenyi István Egyetem, Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék),
● Dr. Szabó Péter, okleveles építészmérnök, egyetemi docens (Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar),
● Vági János DLA, adjunktus (Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Építészmérnöki Tanszék),
● Dr. Zilahi Péter DLA, építész, adjunktus (Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar, Építész Szakmai Intézet).

Részletek a nyertes épületekről, méltatások >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás