Hirdetés

Két héttel azután, hogy Grönlandon letartóztatták, hazatért Magyarországra Major Dávid, a Greenpeace magyar aktivistája.

Mint arra a zöld szervezet közleményben emlékeztetett: az aktivista társaival többször elfoglalta a Cairn olajvállalat egyik sarkvidéki fúrótornyát, mivel a mélyvízi fúrások a sarkvidékeken sokkal kockázatosabbak és sokkal nagyobb veszélyekkel fenyegetnek, mint például a Mexikói-öbölben folytatott fúrások. A magyar aktivista akciója után pénteken Kumi Naidoo, a Greenpeace International igazgatója is felmászott a toronyra, jelenleg ő is a grönlandi börtönben van – tették hozzá.

Major Dávid június elején került börtönbe, miután a nemzetközi zöldmozgalom aktivistái négy napig akadályozták a skóciai edinburghi székhelyű Cairn olajfúró tornyának munkáját a sarkvidéken. A letartóztatások után újabb 18 aktivista szállta meg a tornyot, mert a cég nem adja ki az esetleges üzemzavarok kezelésére vonatkozó akcióterveit. Az aktivistákat, köztük Major Dávidot a dán haditengerészet különleges alakulata távolította el a toronyról.

A Greenpeace szerint a különösen értékes sarkvidéken, ahol a fehérdelfin-félékhez tartozó narválok fontos populációja található, egy Mexikói-öbölhöz hasonló katasztrófa elhárítása még nehezebb lenne, a kiömlött olaj eltakarítása pedig – a brit kormány szerint is – lehetetlen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás