A rovat kizárólagos támogatója

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat – haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. Praktikus tanácsok háziállat tulajdonosoknak.

Egy kis odafigyeléssel megelőzhető lehet, hogy a Szilveszteri petárdázásból eredően a háziállatok kapcsán kellemetlen szituációk képződjenek.  A petárdadurrogások miatt elkóborolt állatok közül sok soha többé nem kerül vissza gazdájához. Legtöbbjük az utcán kóborolva éhen vagy szomjan hal, autók gázolják el őket, de nem ritka, hogy az erdőkben vadászok lövik a szerencsétleneket. Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra kéri a háziállatok tartóit, hogy az év utolsó ’durrogós’ napjaiban kedvenceikre fokozottabban ügyeljenek.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa elmondta: a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. A kóborrá váló állatok néhány óra alatt 5-10 km-ert (több településnyi távolságot) is képesek megtenni, van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő. A korábban ember által táplált állatok a hidegben legtöbbször pusztulásra vannak ítélve.

Praktikus tanácsok háziállat tulajdonosoknak

A kutyában lévő kötelező mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva. Így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda adatai gyorsabban kideríthetőek. Kutyáinkra, macskáinkra emellett érdemes bilétás nyakörvet kötni, melyen cím, telefonszám, név is kerüljön feltüntetésre. A bajok megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassa négylábú barátját. Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart). Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk az intenzívebb néhány órára.

Ha megtörtént a baj, érdemes a www.animalpolice.hu oldalon a közelben működő állatvédő szervezetekről informálódni.
Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatvédelmi központja fokozottan figyel az elkóborolt állatokra. A www.ebangyal.hu oldalon rákereshető az elveszett / megtalált állatokra.

Orpheus Állatvédő Egyesület
Telefon: +36-20-99-59-409

Muzsikával is enyhíthetjük kedvenceink tűzijáték-fóbiáját

A tűzijátékok megtervezett események, így még idejében fel tudunk rájuk készülni. Ha lehetséges maradjunk az állatokkal otthon ebben az időszakban, a gazda közelsége megnyugtató lehet. Érdemes ilyenkor kerülni a szidalmazást és a testi fenyítés alkalmazását, biztosítsunk barátságos légkört kedvenceinknek. A tűzijáték kezdetével legyünk az állatok közelében, próbáljuk a figyelmüket elterelni, mindeközben pedig őrizzük meg hidegvérünket – ekkor ők is úgy fogják érezni, hogy nincs nagy baj. Ne próbáljuk célzottan nyugtatgatni az állatot, mert azzal csak stresszesebbé tesszük! Praktikus, ha beteszünk a cd lejátszóba valami kellemes zenét, ami elnyomja a négylábúak számára ijesztő dörrenéseket. Ha behúzzuk a függönyöket, vagy letakarjuk egy vastag takaróval az állatok ketrecét, csökkenthetjük a zajterhelést. A tűzijáték kezdete előtt az ablakokat, ajtókat mindenképpen csukjuk be, hogy ne tudjanak kiszökni. A kutyasétáltatást időzítsük nappalra, és lehetőleg fárasszuk le minél jobban az ebet!

További tippek az origon: Tartsuk égve a villanyt!
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek