A rovat kizárólagos támogatója

Madárfészkek, tojások és fiókák estek áldozatul az elmúlt hetek szélsőséges időjárásának a szegedi Fehértavon – tájékoztatta az MTI-t Mészáros Csaba, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportjának titkárhelyettese.
A Fehértó lehalászott tavainak zátonyain költő gulipánok, széki és kis lilék tojásainak és fiókáinak nagy részét elpusztította az erős széllel érkezett nagy mennyiségű csapadék.
Hasonló volt a sorsuk a környék szikesein költő gólyatöcsöknek és küszvágó cséreknek is.
Az iszapos tómeder mágnesként vonzza a parti madarak és sirályok százait, köztük ebben az időszakban is felbukkant néhány kóborló ritkaság.
A füstös és réti cankók nagy csapataiban ritka tavi cankó is szedeget. Megjelent a sarkkörön túl fészkelő sarki partfutó; a madarat két fenyérfutó társaságában figyelték meg a Fehértavon.
A szibériai tundrák lakója, a népies nevén szélkiáltóként ismert kis póling is a tavon nyaral. A gyakorinak számító danka- és sárgalábú sirályok között egy északi hering sirály pihen, és ott töltött néhány napot a színpompás tollazatú, magyar földön csak szórványosan fészkelő bütykös ásólúd.A vízzel teli tavakon barátréce és szárcsa családok időznek, elvegyül köztük néhány cigányréce, kendermagos réce, valamint a mocsarak ritka fészkelője, a vörös nyakú vöcsök. Az etetőkaró csúcsán széttárt szárnyakkal szárítkozik a kis kárókatona, időnként víz alá bukik, hogy hallal töltse meg begyét.Zajlik a madárélet Csongrád megye más területein is: a Csanádi pusztákon lévő szénakazlakat például a ragadozó madarak leshelynek használják. A kazlak tetejéről pusztai ölyvek, kék vércsék, rétihéják figyelik az apró rágcsálókat, sáskákat; egy fiatal parlagi sas is szorgalmasan szedi a hörcsögöket.A Tisza széles ártere fölött fiatal réti sasok köröznek, közben fekete gólyák és egerészölyvek igyekeznek elűzni őket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás