Hirdetés

A Húsvéti Ünnepek alatt sokan választják úticélnak Aggtelek és Jósvafő térségét, az ANP területét. Kérjük hogy ezt az idén ne tegyék!  Lezárják a Margit-szigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot.  Tilalmak országszerte.

Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy sokan sem magukra, sem másokra nem tudnak, vagy nem akarnak vigyázni…. Ezért az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság minden kezelésében lévő olyan helyet lezárt, ahol sorra figyelmen kívül hagyják a járványveszély miatt kötelezővé tett előírásokat.
Lezárásra kerültek a játszóterek, parkolók és pihenőhelyek. A szigorú intézkedésre a helyben lakók biztonsága érdekében került sor.
Kérnénk még továbbá, hogy a látogatás, túrázás során keletkezett hulladékot vigyék magukkal…, ne hagyják itt.
Köszönjük megértésüket és kérjük, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel inkább a lakóhelyük közelében található természeti környezetben tervezzék pihenésüket – áll a park közleményében.


Karácsony döntött: lezárják a Margit-szigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot
Holnaptól (péntektől) április 13 hétfőig minden nap reggel 8 és este 10 között rendelt el lezárást az érintett területeken. Bár még mindig nem jelent meg a kormányrendelet, amely értelmezi a miniszterelnök szavait, hogy milyen többletjogosítványokat kapnak a polgármesterek, az idő sürget, a húsvéti hosszú hétvége órákon belül elkezdődik – írta ma este 22.15-kor kiadott közleményében a főpolgármester. Annak érdekében, hogy a különösen frekventált közterületeken ne legyen járványveszély szempontjából veszélyes tömeg,

április 10 péntektől április 13 hétfőig mindennap reggel 8 és este 10 óra között Karácsony Gergely elrendelte a Margit-sziget, az Óbudai Sziget és a Római-part lezárását. A budapesti rendőrfőkapitányt kérte, hogy a rendőrség “szerezzen érvényt” a döntésének, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság vezetőjét pedig arra utasította, mindenben segítsék a rendőröket. Utasította a Budapesti Közlekedési Központot is, hogy e négy napra függessze fel a 26-os busz közlekedését, és a 4-6-os villamos se álljon meg a Margit-szigetnél.

Mint írta, tisztában van azzal, hogy döntése népszerűtlen lehet, de a járvány terjedésének megfékezéséhez erre volt szükség. Arra kérte a budapestieket, hogy maradjanak otthon az ünnepek alatt is.


Azt tapasztaltuk az elmúlt két hét hétvégéin, hogy a jó idő beálltával nagyon sokan jelentek meg a Városliget, a Margitsziget, az Óbudai-sziget, a Római-part zöldfelületein. A szabadtéri mozgás jó dolog, de a koronavírus terjedésének gátlása, a görbe laposítása miatt kulcsfontosságú, hogy a húsvéti hosszú hétvégén mindenki önmegtartóztató maradjon, ezért élve a tegnap késő este megjelent kormányrendelettel a főpolgármester a legsűrűbben látogatott parkokra lezárást rendelt el. A Városligetre jelen állás szerint nincs ráhatásunk, a törvény szerint még 92 évig a Városliget Zrt. ott a kezelő, neki és a kormánynak a joga (s szerintem a kötelessége is), hogy ne alakuljon ki ezekben a napokban a parkban hatalmas tumultus. Ugyanez vonatkozik a Normafára is, amely kiemelt kormányzati projekt területe lett, itt Pokorni Zoltán kerületi polgármester már intézkedett a parkolók ideiglenes lezárásáról.

Tudjuk, hogy hatalmas áldozatokat követel mindenkitől a pandémiás helyzet, de azt is tudjuk, hogy más országokban tömegrendezvények, sportesemények, köztéri fesztiválok és tüntetések, nagy sátoros ünnepek mozgásai robbantották be a járványt, és fektették két vállra a sokszor sokkal jobb állapotú egészségügyet. Okos ember más kárából tanul.

Szólnunk kell még a budapesti természetvédelmi területekről, budai kirándulóhelyekről, vízpartokról is. Érthető módon megszaporodott a kirándulók száma ezeken a területeken is. Ez addig nem baj, amíg a sportolók, kerékpárosok, gyaloglók, futók tartják egymástól a tisztes távolságot, viselik a maszkot, odafigyelnek rá, hogy ne tömegesen sportoljanak. A másik probléma a megszaporodott szemét, a védett gyepeken tapasztalható vadparkolás, a quad és crossmotor használat és az offroad a védett területeken, ami most virágzó védett és fokozottan védett lágyszárú fajokat veszélyeztet. Ezeken a területeken senki ne térjen le az útról. Ha kapaszkodókat, létrákat, láncokat használ a kiépített utakon, akkor pedig védje magát: viseljen kesztyűt, fertőtlenítse a kezét. A túrázó tiszteli a természetet, s a szemetét hazaviszi. Rendes ember nem szemetel. A többieknek viszont tilos! Kérjük, hogy erre mindenki figyeljen oda, s vigyázzon a szeretteire. Ez utóbbit úgy fejezheti ki most leginkább, ha nem látogatja meg őket Húsvétkor. Los Terasz, Costa de la Balconia, Isola de Veteményeskert, Hermosa de la Hátsókert most felértékelődik, ott éljük ki a szabadba vágyásunkat, amennyire csak lehet – írta Bardóczi Sándor Budapest főkertésze.


Húsvétra lezárják a Normafát is.
Holnaptól lezárják a Normafa összes parkolóját, közölte a 12. kerületi önkormányzat, miután Orbán Viktor bejelentette: a polgármesterek a húsvéti hosszú hétvége alatt saját szigorító intézkedéseket hozhatnak.  A hegyvidéki önkormányzat azt írja, zárva vannak a Normafán a játszóterek, a szabadtéri fitneszpark, és tilos a tűzrakóhelyek használata is. Nem látogatható az Erzsébet-kilátó sem, zárva tartanak a területen lévő vendéglátóhelyek, és a Libegő sem üzemel.

„A Normafa park körüli közterületeken, illetve az erdőben szabálytalanul parkolókkal szemben pedig szigorúan eljárunk. E rendelkezés betartatásáról a folyamatosan járőröző rendészet gondoskodik.”


További korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében az önkormányzatok országszerte, így a Balaton-parti városokban is. A Velencei-tó és a Dunakanyar települései is azt kérik, hogy a húsvéti hosszú hétvégén mindenki maradjon otthon. Balatonfüreden csütörtök délben, Visegrádon holnap reggel lépnek életbe új rendelkezések. Balatonfüreden ma déltől vezettek be korlátozásokat.
Részletes országos helyzetkép >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás