A rovat kizárólagos támogatója

Klímaszorongás nélküli gyerekvállalást akarunk!  Orbán Viktor rendszere pont az ellenkezője a zöld politikának. Ma Európában a zöld politika az igazodási pont. A klímaváltozás leleplezi a populista vezetőket. Propaganda helyett egészséget!  A valódi zöldüléshez nem csupán az elmúlt 10, hanem az elmúlt 30 év hibáival kell szembenézni. Zöld fordulat – de hogyan?

Az ellenzéknek csak akkor lehet esélye a következő országgyűlési választáson, ha nem a 2010 előtti világot akarja visszahozni, nem revansot akar venni, hanem változást akar – jelentette ki Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd Magyarországért (Párbeszéd) társelnöke Budapesten, a Zöld fordulat című rendezvény utolsó megszólalója. Helyezzük új alapokra a zöldpolitikát! – volt a szlogenje a 2020 március 8-i találkozónak.

Ha a Párbeszéd három legismertebb arca – Karácsony Gergely, Szabó Tímea és Jávor Benedek – Szél Bernadett-tel együtt ül egy pódiumon, és a magyar belpolitika új zöld pólusáról beszélgetnek, abból lehet ugyan az LMP és a Párbeszéd közeledésére következtetni – ahogyan a sajtó egy része meg is tette –, de csak jelentős képzelőerővel.  Karácsonyék nyolc éve távoztak az LMP-ből, de már Szél Bernadett kilépése óta is eltelt két esztendő, vagyis az egyetlen hazai párt, amely hivatalosan is tagja az európai zöld pártok szövetségének, formálisan nem volt jelen a vasárnapi összejövetelen. Amúgy viszont – igaz, a közönség soraiban – nagyon is jelen volt Kendernay János LMP-társelnök, és Ungár Péter, a párt parlamenti képviselője is. (Az összeesküvéselmélet-hívők kedvéért: az MSZP-s Tóth Bertalan mellett ültek.)

Kendernay János az eseményt követő sajtónyilatkozataiban egyértelműen arra célzott, hogy nem egyszerű nézőként tartózkodott a teremben: szerinte indokolatlan a „zöld pártpolitikai tér” megosztottsága. És mondott még valamit, ami talán közel visz a fórum jelentőségének megfejtéséhez: azon dolgoznak, hogy az európai zöld hullám végre Magyarországra is megérkezzen.  Tény, hogy ha az idei európai választások szolgáltak egyértelmű tanulsággal, az a zöldek megerősödése volt. Ausztriában kormányzás vár rájuk, Németországban utolérték népszerűségben a kormányzó jobboldalt, és a kontinens összes olyan zöld pártja föl tudott ülni a Kendernay által említett hullámra, amelyet a trend kedvező egészségi állapotban talált. Az is valószínűnek tűnik, hogy a magyar helyzet – az LMP-Párbeszéd szakadás, illetve az LMP húzóneveinek elvándorlása – jelentősen hátráltatja idehaza a zöld áttörést. Pedig igény minden bizonnyal lenne rá: különösen a 30-on aluli választók preferenciasorrendjében került látványosan előre a fenntarthatóság, a klímatudatosság.

kép: Sarkadi Péter greenfo.hu

Ma Európában a zöld politika az igazodási pont.

Az ökológia válság nem csupán környezeti ügy, hanem társadalmi, gazdasági, politikai berendezkedésünk alapjait forgatja fel, aminek sok érdekcsoport nem örül világszerte. Ez a krízis gazdasági, szociális, és  ökopolitikai egyszerre. Ennek a gyökeres változásnak számos ellensége van Európában, benne Magyarországon is akinek üzleti, politikai érdekeit a zöld fordulat súlyosan veszélyezteti pl. Globális multik, offshorozó pénzügyi guruk, német autógyárak, az elnyomásból és gázból élő sötét diktatúrák, és féldiktatúrák, mint pl. Putyin Oroszországa, a mindezeket gerinctelenül kiszolgáló Orbán féle populista rezsimek, melyek mind a zöld fordulat ellenérdekeltjei – emelte ki Jávor Benedek volt EU képviselő beszédében. Jávor, aki most Budapestet képviseli Brüsszelben – ismertette az európai politikai térben a zöldek előretörését is. De mit is kínál a zöld politika? Íme:

Klímaszorongás nélküli gyerekvállalást akarunk!  Orbán Viktor rendszere pont az ellenkezője a zöld politikának.

kép: Sarkadi Péter greenfo.hu

Jávor Benedek után egy fiatalabb generáció képviselője szólt a 150 fős hallgatósághoz:  Eörsi Nóra egyetemi hallgató, civil aktivista, 23 éves vagyok, és ez itt és most 2 dolgot jelent:1. aggódnom kell, hogy abban a világban, amit a ma döntéshozói örökül adnak nekem, vajon lehet-e egészségesen élni? Vajon lesz-e tiszta levegő, ivóvíz, és méregmentes élelmiszer? És ha igen, vajon nem csupán a felső tízezer számára lesz elérhető, hanem mindenkinek?
2. Aggódnom kell, hogy ilyen emberekre, akik most a sorsomat meghatározó döntéseket hozzák, rá lehet-e bízni Magyarország, Európa és a világ jövőjét? Jelenleg nekem, és még sok-sok fiatalnak NEM a válaszunk.

A klímaváltozás leleplezi a populista vezetőket.

Szél Bernadett kép: Sarkadi Péter greenfo.hu

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő az elmúlt 10 év orbáni zöld ellenforradalmáról mesélt, és a mostani kormány zöldrefestéséről.  Szél célzott is rá, hogy furcsa helyzet van a politikában: zöld értékrendű szavazók sokasága keresi a hiteles válaszokat, de a regnáló eliteknél hiába – azaz a kereslet nincs lefedve politikai kínálattal. Szél egyenesen Orbánék zöld ellenforradalmáról beszélt, aminek a mindenfelé sikeres európai zöldpolitika épp az ellentéte. A populista politika ideges lett, mert a zöld kihívás az ő egész politikájukat megkérdőjelezi. De ki fogja a zöld átállás költségeit megfizetni?

Propaganda helyett egészséget!  A Rogánnak agymosásra/propagandára szánt 150 milliárdot a lepusztult egészségügyhöz kell átcsoportosítani a koronavírus világjárvány idején.

kép: Sarkadi Péter greenfo.hu

Szabó Tímea a Párbeszéd frakcióvezetője társelnöke világította meg: a fenntarthatóságnak van rengeteg olyan társadalmi, gazdasági, szolidaritási aspektusa, ami egyszerűen kizárja, hogy az orbáni politika valaha is fenntartható irányba forduljon.

Az igazi zöldek nem lopják el a lakossági épületszigetelésre szánt uniós forrásokat.
Az igazi zöldek nem miniszteri és államtitkári luxusautókra költik a pénzt, hanem a közösségi közlekedés és a vasútfejlesztés támogatására, hogy az autó nélküliek is eljuthassanak a munkába. Orbán Viktor tavaly 82 milliárd forintot költött állami luxusautókra. Az Európai Bizottság friss jelentése szerint az Orbán -kormány az elmúlt 10 év alatt szociális egészségügyi és oktatási területre fordított állami kiadások GDP arányosan 3,4 %-kal csökkentek, miközben a sportra és az egyházakra költött állami támogatások 3,1 %-kal nőttek.

Az emberek hatalma a hatalom emberei helyett!
Az utolsóként felszólaló  Karácsony Gergely azt fejtegette, hogy a valódi zöldüléshez nem csupán az elmúlt 10, hanem az elmúlt 30 év hibáival kell szembenézni.

kép: Sarkadi Péter greenfo.hu

Ma már nem csak a globális és a rendszerváltozás kisiklásával előállt társadalmi gondokkal kell szembenéznünk, hanem azzal is olyan politikai rendszerben élünk, ahol nem jelenhetnek meg a kormánnyal ellentétes vélemények. Ebben a helyzetben az ellenzék hajlamos versenyt futni azért, hogy ki tud nagyobb vádakat mondani a kormányra. Indokolt a versenyfutás – ismerte el Karácsony Gergely, de szerinte ez nem vezet eredményre. Az ellenzék vitáinak nem arról kell szólnia, hogy ki gyűlöli jobban Orbán Viktort, és hány lájkot kapnak, amikor átcsábítják a másik párt politikusait, mert az ilyen viták nem visznek sehova, csak azok, amelyek a jövőről szólnak. A felelős politika ma csak baloldali és zöld lehet, másképp fogalmazva a zöldpolitika a 21. század baloldali politikája, amelynek természetes hagyománya a gyengébbek képviselete az erősekkel szemben – mondta a Párbeszéd társelnöke, aki szerint ma a hatalom mindig a hatalmasok mellé áll. Ezen az alapbeállításon kell változtatnia a ma ellenzékben lévőknek.

Az ellenzék legfontosabb szava ma a felelősség. Hárommillió ember él olyan településen, amelyet ellenzéki polgármester vezet. Megkaptuk a lehetőséget, hogy ne csupán a szavaink, de a tetteink alapján ítéljék meg az ellenzéki pártokat. Ha ezt elrontjuk, akkor 2022-ben nem lesz miért ránk szavazni – figyelmeztetett Karácsony Gergely, aki felelős politizálást vár nem csupán az önkormányzatoktól, hanem a pártoktól is. Nem tehetjük meg, hogy pont akkor, amikor a zöld politika a legfontosabb, a zöld pártok kezdik átszínezni Európa térképét, akkor éppen mi zöldek nem találunk egymásra itthon, mert történelmileg úgy alakult, hogy két pártban vagyunk. Az elkövetkező hetekben-hónapokban alakul ki az az ellenzéki kínálat, amely 2022-ben változást hozhat – jelentette ki a Párbeszéd társelnöke, aki szerint a jelenleginél sokkal világosabban meg kellene fogalmazni, hogy mit képvisel az ellenzék, hogy fog kinézni a kormány, mi lesz az első száz intézkedés. Ajánlatot kell tennünk a választóknak – mondta Karácsony, aki szerint a szükséges zöld fordulat nem csak rólunk szól, hanem azokról is, akik még csak szüleik képzeletében léteznek.

Zöld utánpótlás kép: Sarkadi Péter greenfo.hu

Az egész esemény videója:

 

Részben forrás, és további részletek:

Karácsony Gergely: Ajánlatot kell tennünk a választóknak

Zöld ellenforradalom után zöld pólus

Szabó Tímea: állítsák össze az emberek az ellenzék 2022-es parlamenti álomcsapatát

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás