A rovat kizárólagos támogatója

A finn Teollisuuden Voima Oyj (TVO) villamosenergia-szolgáltató bejelentése szerint az Olkiluoto-3 atomreaktor csak 2016-ra épülne meg, ellentmondva az eredeti 2009-es, majd 2014-es ígéretnek.

Az 1600 MW teljesítményűre tervezett reaktor 2005 óta épül a Balti-tenger egyik szigetén, a megbízó, a TVO szerint a berendezések és automatizálás beépítése nem a megbízottakkal kötött szerződés szerint halad.  A megbízottak viszont – a német Siemens és a francia Areva – tagadják a vádat, szerintük a TVO szervezetlensége okozza a késést, ők ugyanis elvégezték az alapokat, és a folytatáshoz a megbízó folytonos koordinációjára van szükség.

A reaktor EPR (European Pressurised Reactor) technológiájú, azaz harmadik generációjú nyomottvizes reaktor, a típus kifejlesztésében az Areva és a Siemens jártak elől. Franciaország és Finnország működtet ilyen reaktorokat, később kínai megrendelés is érkezett, amelynek építése már a tervezett határidők előtt jár.

Finnországban jelenleg négy atomreaktor működik, az ország villamosenergiaigényének 28,4 százalékát ezek fedezik. A két Balti-tenger partján működő erőmű mellett terveznek egy harmadikat is az ország északi felébe, Pyhäjoki városba. A finn lakosság kifejezetten szimpatizál az atomenergia felhasználásával, egy 2008-as felmérés szerint a megkérdezettek 61 százaléka támogatta, míg az európai átlag mindössze 44 százalék.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás