A rovat kizárólagos támogatója

A magyar Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontja szerint nem kell korlátozni a neonikotinoidok használatát. A hivatal által hivatkozott méhészeti egyesület viszont nem végzett ilyen irányú vizsgálatokat.

Tömöri Balázs, a Greenpeace kampány koordinátorának tájékoztatása szerint „jövő hétfőn lesz Brüsszelben a szavazás a 3 neonikotinoid hatóanyagú szer használatának Európai Bizottság által javasolt korlátozásáról. Azokról a Bayer és a Syngenta által gyártott szerekről, melyek a nemzetközi tudományos világ szerint is jelentős részben felelősek azért az egyre több méhcsaládot érintő problémáért: a vegyszert tartalmazó virágporral érintkező dolgozó méhek növekvő hányada nem talál haza, nem talál vizet, táplálékrepülései rövidülnek vagy nagyobb arányban lesz a nozema betegség áldozata és egészséges, aktív dolgozók hiányában a méhcsalád elgyengül, elpusztul.”

Tömöri Balázs, GreenpeaceTömöri Balázs, Greenpeace

Mint arról korábban hírt adtunk, a Greenpeace számos tudományos kutatásra hivatkozva a méhekre veszélyesnek tartott növényvédőszerek korlátozását követeli. Ma délelőtt Greenpeace-aktivisták egy nagy molinót engedtek le a Kölni Vásár tetejéről, melyen „A Bayer rovarölő szerek pusztítják a méheket ” felirat volt olvasható németül. Szintén ma történt, hogy a zöld szervezet aktivistái Hollandiában egy (méh)királynő sírkövét helyezték el a Bayer, a világ egyik legnagyobb növényvédőszer-gyártójának székházánál.

A Greenpeace méhkirálynőt temet Hollandiában. © Cris Toala Olivares / GreenpeaceA Greenpeace méhkirálynőt temet Hollandiában. © Cris Toala Olivares / Greenpeace

Az Európai Unióban jelenleg is zajlik a vita a szóban forgó szerek használatának korlátozásáról. A hivatalos magyar álláspont szerint nincs szükség korlátozásra, és a hétfőn esedékes szavazáson is így tervez szavazni a magyar tárgyalópartner. Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarország (PM) képviselője írásbeli kérdéssel fordult az ügyben Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszterhez. Így szólt a kérdés: „Mire alapozza a minisztérium a neonikotinoid csávázószerek hazai engedélyezésével kapcsolatos álláspontját?” Nemrégiben kapta meg a választ, amely a Parlament honlapján is olvasható (Pdf).

Szabó Rebeka (PM) a Greenpeace egyik akciójánSzabó Rebeka (PM)

„A Vidékfejlesztési Minisztérium nem támogatja a neonikotinoid hatóanyagú csávázószerek használatára vonatkozó tilalmat, mivel Magyarországon nem fordult elő méhpusztulás a neonikotinoid hatóanyag tartalmú készítmények csávázószerként való használata során. Ezt az OMME vizsgálatai is alátámasztják” – áll a miniszter nevében válaszoló Budai Gyula levelében.

Megkérdeztük Mészáros Lászlót, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnökét, hogy végeztek-e ilyen irányú vizsgálatokat. Az elnök a Greenfo-nak elmondta, hogy a csávázószerek vizsgálata speciális módszerekkel történhetne meg: figyelni kellene a szubletális hatást (azaz a halálos dózisnál kisebb mennyiségben alkalmazott vegyszer hatását) és a szántóföldeken maradt méhhullákat. Mészáros László kijelentette, hogy ilyen vizsgálatokat az egyesület nem végzett. Azt is elmondta, hogy mivel nyugati tudományos publikációk már felhívták a figyelmet a veszélyre, ebben az esetben az elővigyázatosság elvét kellene alkalmazni, és további kísérletekkel mindenképpen vizsgálni kellene Magyarországon is a problémát.

Pollent gyűjtő méh.Pollent gyűjtő méh.

Tömöri Balázs a Greenfo-nak kijelentette, hogy a minisztérium ezek szerint olyan vizsgálatokra hivatkozik, amelyek valójában nem is történtek meg. Így a Greenpeace munkatársa szerint minden tudományos vagy szakmai alapot nélkülöz, ha hétfőn a magyar kormány képviselője nemmel szavaz a korlátozásra – tulajdonképpen a méhekre veszélyes vegyianyagok forgalomban maradását és gyártóikat segítve ezzel.

A helyzetet súlyosbítja a minisztérium Szabó Rebeka képviselőnőnek adott válaszából kiolvasható adat, miszerint Magyarországon gyakorlatilag nem lehet az érintett vegyszerekkel nem kezelt repce vetőmagot kapni és az elvetett napraforgó vetőmagok 80%-a is ezekkel a rovarölőszerekkel van bevonva.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás