A rovat kizárólagos támogatója

Egyik nap még török madarász barátaink sikerét és egy védett fajjal kapcsolatos terepmunkájukat ünnepeljük, másnap pedig elborzadva látjuk a poros piactéren a kötegelt és szenvedő sasokat.

Omar Al-Sheikhly közelmúltbeli képei a veszélyeztetett sztyeppei sas tömeges illegális csapdázását és eladását mutatták be az egyik bagdadi piacon. Legalább 100 sztyeppei sast és sok más ragadozó madarat kínálnak eladásra ezen a piacon. Az IUCN szerint a sztyeppei sas globálisan veszélyeztetett, Európában pedig kritikusan veszélyeztetett, állománya folyamatosan csökken.

A Közel-Kelet Madártani Társasága (Ornithological Society of the Middle East – OSME ) 1978 áprilisában alakult a Török Madártani Társaság utódjaként, és 2001-ben bővült a Kaukázusra és Közép-Ázsiára. Az OSME finanszírozott egy kutatási projektet a törökországi Közép-Anatólia régióban élő sztyeppei sasok megfigyelésére. Cansu Ozcan és csapata két ismert törökországi költőterületen és annak környékén figyelte a költési sikereket. Összesen nyolc költőhelyet azonosítottak, ahol 9 fióka született, amelyek közül csak 3 repült ki. Emellett megpróbáltak információkat gyűjteni a faj táplálkozásáról, képzési és tudatosságnövelő tevékenységeket végeztek, hogy tájékoztassák a helyi lakosságot a sztyeppei sasról és annak védelméről.

Eredményeik szerint két fontos tényező fenyegeti a fajt Törökországban: az élőhely pusztulása a sztyeppék mezőgazdasági területté alakításával és az áramütés.
A védett madárfajok illegális befogásának és gyilkolásának véget kell vetni! Sürgős intézkedéseket kell hozni a vadon élő állatokkal való illegális és embertelen kereskedelem ellen a Közel-Keleten, különösen a veszélyeztetett ragadozó madarak esetében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás