A rovat kizárólagos támogatója

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány “Kommunikáció és karrierépítés a természetvédelemben” címmel kis létszámú szakmai tábort rendezett meg a Nyugat-Dunántúlon. A fiatal környezetvédők magas szakmai színvonalon kerülhettek képbe a gyakorlati természetvédelem legfontosabb kommunikációs problémáival kapcsolatban, illetve kommunikációs és karriermenedzsment technikákat tanulhattak magyar és angol nyelven egyaránt.

Az alapítvány nyári szakmai táborainak utolsó állomásaként augusztus 22.-29. között megtartott rendezvény gondolatmenetének kiindulópontja, hogy az idehaza egyre inkább leszállóágba kerülő természetvédelem sok problémájának van erős kommunikáció-tudományos aspektusa. A szakmai program szervezői szerint tartja magát az állítás, hogy kommunikációs kérdésekre vezethető vissza sok szektoron belüli, illetve a szektor és a társadalom egyéb szereplői közötti konfliktus. Ezen komplex problémakörre adott válaszként előkerült a kommunikáció integrálása a gyakorlati természetvédelembe. Mindez a szférán belüli célzott fejlesztés képes aránylag kis anyagi ráfordítással azonnal érezhető pozitív változásokat hozni. A szektor ilyen irányú fejlesztésének egy apró szelete valósult meg a napokban a zalaegerszegi Botfán, remélhetőleg modellként szolgálva sok hasonló jövőbeni szakmai program számára.

A tábor hat lakóját az első napokban (szombat-vasárnap) a festői környezetű Orosztonyban, az egyesület angol partnerének használatában lévő “bagolyházban” szállásolták el. A fiatal természetvédők itt valós közelségből ismerkedhettek meg első éveiben helyi hatáskörű, majd a gyakorlati természetvédelemhez lazábban kapcsolódó tevékenységek felé is nyitó Gyöngybagolyvédelmi Alapítvánnyal. Ezekben a napokban jövőképükbe építhették egy országos tevékenységeket (például környezeti kommunikációt) is felkaroló lokális környezetvédelmi alapítvány működésének jó példáit. Többek között prezentációs technikákat sajátíthattak el, illetve egyéni coachingban részesültek.

A hét további részében a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend fenntartásában lévő, Zalaegerszeg Botfa nevű részén található Mindszenty Ifjúsági Házba költöztek át. Ez a létesítmény az utóbbi években egyre több biológust, méhészt, illetve környezetvédelmi szakembert fogad. Az ezen a helyszínen megtartott szakmai programokon megismerkedtek a hazai zöld szektor főbb kommunikációs problémáival, gyakorlati kommunikációs technikákkal, a nyílt forráskódú QGIS szoftverrel, illetve karriermenedzsment szoft-technikáival. Ez utóbbi fontos elem a pályakezdő szakemberek jövőképének alakításában, ezért szerencsés, hogy angol nyelven, Mike Cook szakelőadó tolmácsolásában kerülnek átadásra az ilyen irányú ismeretek.

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány jelenlegi, illetve hasonló fókuszú jövőbeni programjai a tervek szerint egy olyan komplex tevékenységgé fűződnek össze, amely a szektor minél több szereplőjével megismertetve érdemi pozitív hatást gyakorolhat a zöld mozgalom egészére.

A tábor a Norvég Civil Támogatási Alap által finanszírozott “A zöld civil szektor önmegerősítésének lehetőségei” című projekt keretében valósul meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás