A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

A kolibrit talán arról ismerhetik legtöbben, hogy a világon a leggyorsabban képes verdesni a szárnyaival, így olyan, mintha lebegne, miközben hosszúkás nyelvével megszerzi a virágokból a táplálékát. A madárnak azonban van egy másik tulajdonsága is, amiről valószínűleg kevesen hallottak eddig.

A kolibri képes arra, hogy éjszakára az alváshoz jelentős mértékben lelassítsa az anyagcseréjét, sőt, a testének hőmérséklete is leesik. Egy, a Biology Letters című tudományos szaklapban megjelent publikáció szerint bizonyos körülmények között a madár fagypont közeli hőmérsékletre “hibernálja” magát.

A szakemberek az Andokban élő madarak viselkedését figyelték meg. A vizsgálatban több mint kéttucat faj kolibri vett részt, amelyek majdnem mindegyike képes volt ezt az állapotot elérni, ami nagyjából 5-10 órán át tartott. A megfigyelés során azt is megállapították: amelyik madárnál tovább tartott ez a szakasz, az képes volt jobban megtartani a testsúlyát.

Kiderült az is, a testük hőmérséklete alig néhány Celsius-fokkal haladta meg a fagypontot. A madarak ilyenkor szó szerint élettelennek tűntek, napkelte után azonban ismét “feléledtek”, és fürgévé váltak.

A megfigyelés egyrészt a madarak miatt érdekes, másfelől viszont érdekes tapasztalatokat adhat azon tudósok számára is, akik igyekeznek kitalálni, miként lehetne eljuttatni az űrhajósokat például a Marsra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek