A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Megtörtént a hideg leállás a márciusi földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőmű mindhárom reaktorában. 280 nappal az atombaleset után sikerült stabilizálni a fukusimai erőmű reaktorait, s a hűtőrendszer rendbetételének köszönhetően a belsejükben uralkodó hőmérséklet száz Celsius fok alá süllyedt.

Habár történhetnek váratlan események is, a helyzet olyan, hogy alacsonyan lehet tartani a sugárzás szintjét az erőmű területén, amely jelenleg az évenkénti egy millisievert alatt van – közölte Noda Josihiko japán miniszterelnök.

A hideg leállás olyan helyzet, amelynek során a reaktormagot hűtő víz hőmérséklete tartósan forráspont alatt van, és a fűtőanyag nem tud újra felhevülni. Az erőművet működtető vállalat, a Tepco legfőbb céljának tekintette ennek az állapotnak az elérését az idei év végéig. A hűtővíz hőmérséklete már szeptemberben száz fok alá süllyedt mindhárom reaktorban, de a Tepco elővigyázatosságból meg akart bizonyosodni a hőmérséklet és a sugárzás állandóságában.

A szakemberek most hozzáláthatnak a kárfelszámolás következő szakaszához, előkészületeket tesznek az elhasznált fűtőrudak kiemelésére a reaktorok felett található pihentetőmedencékből. A művelet jövőre veszi kezdetét, és 2015-ig tart. A kormány legújabb menetrendjében azzal számol, hogy az atomerőmű teljes elbontása negyven évet vesz igénybe. A megolvadt nukleáris fűtőanyag eltávolítása tíz év múlva kezdődik, és 25 évig tart. Ezután öt évet vesz még igénybe a reaktorépületek és más létesítmények elbontása.

A hideg leállás bejelentése más következményeket is von maga után. A kormány előfeltételnek szabta ennek az állapotnak az elérését ahhoz, hogy engedélyezze az erőmű 20 kilométeres körzetében élő 80 ezer ember hazatérését.

Lásd még: Stabilizálták a fukusimai reaktorokat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás