Hirdetés

A tatai karsztvízforrások teremtette élőhely túlzás nélkül Magyarország egyik leggyönyörűbb területe. Ha megnéznéd felbugyogó forrásokkal tarkított hihetetlen vizes élőhelyet, minél előbb tedd meg: hamarosan eltűnhet, mivel gyárak szívják el a vizét.

2024-ben megtörtént az, amit akár néhány éve is elképzelhetetlennek gondoltunk volna: egy erőltetett iparosítási program érdekében feláldozzuk természeti kincseinket, épp mint a szocializmus évtizedeiben. A tatai tóvidék, a források és a Fényes tanösvény olyan, lélegzetelállító természeti értékek, amelyek európai szinten is kiemelkedőek. E gyönyörű élőhelyek, népszerű turisztikai célpontok napjai meg vannak számlálva – a bizonytalan jövőjű akkumulátoripar rövidtávú céljai mentén akár örökre felszámolódhatnak.

A tatai vizek már egyszer drámai módon elapadtak: a szocialista iparfejlesztés egyik motorja volt ugyanis az eocén program, amelynek keretében a tatai szénmedence kibányászását is zászlóra tűzték. A szénbányák művelése azonban csak úgy volt kivihető, ha a tárnákból folyamatosan szivattyúzták az összegyűlő karsztvizet. Az eredmény az lett, hogy a vizes élőhelyek megszűntek, a források elapadtak. A vízszínt gyakorlatilag a föld mélyébe húzódott vissza, az ezer tó városa megszűnt ezer tónak lenni.

Az alábbi videónkban Szalay Ildikóval és dr. Herner Andrással a Tegyünk Együtt Tudatosan Településünkért (TETT) képviselőivel a tatai karsztot ismét fenyegető akkumulátoriparról beszélgettünk.

Egyedülálló vizes élőhelyek alakultak ki Tatán

A terület a mélyművelésű bányák bezárása után viszont váratlanul újraéledt: a bezárt bányák tárnái megteltek vízzel, a források pedig újraéledtek. A tatai csodának köszönhetjük a fotóinkon is látható Fényes újjáéledését. A kis tavak, időszakos víztározók fenekén szabad szemmel is megfigyelhetők az előtörő karsztforrások, a madárvilág, a rovarok, hüllők, emlősök visszatértek a területre. A megkapó szépségű területen egy párját ritkító tanösvény fogadja a látogatókat.

Mindez azonban ismét veszélybe került: a Fényes felbugyogó forrásai, ahogy az összes többi környékbeli karsztforrás is, most ismét elapadhat.
A történelem ismétli önmagát: ismét egy iparfejlesztési cél érdekében áldozzák be ezt a páratlan természeti értéket.

A kristálytiszta karsztvizes élőhely vízimadarakat, hüllőket, emlősöket vonz

A tatai karsztbázisból történő ipari vízkivétel egyik fő hasznonélvezője a komáromi SK Hungary akkumulátorgyár. Az akkumulátorgyártáshoz nem a Dunából, hanem a tatai karsztból emelik ki a vizet, amit egy elképesztő, közel húsz kilométeres vezetéken keresztül továbbítanak a gyárhoz. De vezet cső Oroszlányba is, és a helyi ipari park is ezt a vízbázist használja. A csővezeték építéséhez Natura 2000-es területekről vágtak ki fákat – a csövek méretéhez képest egyébként indokolatlanul széles sávban. 

A karsztvizek lecsapolásának hatására a tatai karszt vízszintje nyomban meg is ereszkedett. Míg a Tükörforrásban korábban kacsák úszkáltak, mára csak egy gödör a város egyik nevezetes zöld pihenőjének, az Angolparknak a szívében.

A terület védelme érdekében a TETT Egyesület képviselői megtiltanának minden olyan ipari tevékenységet, amely további vízkivétellel járna a felbecsülhetetlen értékű tatai karsztvízbázisból.

Tata hódrágta korlát a Fényes tanösvényen

A területen található régi létesítményeket is meghódította a természet

A tatai civilek felvetéseire természetesen semmilyen értékelhető válasz nem érkezik a kormány részéről. Jelenleg mindent és mindenkit felülír a nagy iparfejlesztési cél, hogy akkumulátor-nagyhatalom lehessünk.

Balogh Dénes – Kincse Szabolcs szavon.hu

Kapcsolódó anyagok:

Miért tiltakoznak a zöldek a kormány erőltetett akkumulátoripari stratégiája ellen?

A Greenpeace a gödi kommunális szennyvízben talált akkumulátorgyártáshoz használt magzatkárosító oldószert

A környezetvédelem beszántási pávatánca

A magyar adófizetők többszáz milliárddal támogatják az ázsiai ökogyarmatosító akkumultikat

Akkucella tesztelő és megsemmisítő üzem épülhet a 14 millióra megbírságolt iváncsai kormánymutyis akkugyár mellé

Akkumulátorvita 1 gazdasági hasznok és fenntarthatóság, 2 vízhasználat, balesetek és állami támogatások

Azonnal fejezze be Áder János a környezetpusztító akkumulátorgyárak zöldre festését!

Brutálisan szennyezte a gödi Samsung-gyár a levegőt

Honnan lesz energiája a zsákutcás orbáni akkumulátorgyarmatnak?

Magyar akkuipar 2023: 1500 milliárd forintnyi beruházás, balhék és balesetek

Nincs ok a megnyugvásra: továbbra is veszélyben a környezetünk védelme!

Online kitölthető kamuzöld, un. zöld konzultációt indított a kabinet

Törékeny az orbáni gazdasági modell

Így fest zöldre a fideszes propaganda

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás