A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az Északi-sarkvidéken tavaly június 20-án mért 38 Celsius-fok a hivatalos rekord a Meteorológiai Világszervezet (WMO) bejelentése alapján.  Ez a Szibériában mért hőmérséklet a legmagasabb, amit valaha az északi sarkkörtől északra feljegyeztek.

A rekord a klímaváltozás jele, és arra utal, hogy meg kell kongatni a vészharangot – mondta Petteri Taalas, a WMO vezetője.  A csúcsokat a WMO tartja nyilván. Mielőtt rögzítené őket, ellenőrzi, milyen műszerekkel, milyen körülmények között végezték a méréseket, hogy kizárja a megbízhatatlan értékeket.

A szibériai rekordot az 1885 óta működő verhojanszki meteorológiai megfigyelőállomás jelentette a 2020-as hőhullám idején. Az állomás az Északi-sarkkörtől 115 kilométerre északra helyezkedik el. A tavaly nyári szibériai hőhullám alatt mintegy 10 fokkal volt melegebb a sokéves átlagnál. A hőség pusztító erdőtüzeket és a tengeri jég jelentős olvadását okozta.

Halál völgy – Death valley kép: Getty iStock

A WMO szakértői három másik rekordot is vizsgálnak – jelentették be. Idén és tavaly két 54,4 fokos mérést is végeztek a világ legmelegebb helyén, a Kalifornia államban található Death Valley-ben, Szicíliában pedig 2021 nyarán rögzítettek egy 48,8 fokos értéket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás