A rovat kizárólagos támogatója

Az ausztrál kormány hivatalosan is veszélyeztetettnek nyilvánította a koalát, miután csökkent az egyedszáma az élőhelyét visszaszorító földirtások és katasztrofális bozóttüzek miatt. 3 év alatt 30 %-kal csökkent Ausztrália koalapopulációja.

Sussan Ley környezetvédelmi miniszter elfogadta a veszélyeztetett fajok tudományos bizottságának ajánlását, amely szerint fokozni kell Queensland, Új-Dél-Wales és a canberrai fővárosi terület koalapopulációinak természetvédelmi státuszát.

Az ausztrál jog szerinti szigorúbb jegyzékbe vétel annak elismerése, hogy a koalák helyzete egyre sürgetőbbé vált, az egymást követő ausztrál kormányok nem tudtak változtatni a közkedvelt állat körülményein azóta, hogy 2012-ben veszélyeztetettként sorolták be. A miniszter szerint elsősorban az elhúzódó aszály, a nyári bozóttüzek, valamint az elmúlt húsz év során a betegségek, az urbanizáció és az élőhelyek elvesztésének kumulatív hatásai vezettek a mostani döntéshez.

A tavalyi erdőtüzek után az Ausztrál Koala Alapítvány (AKF) környezetvédelmi szervezet közzétette, hogy három év alatt harminc százalékkal csökkent Ausztrália koalapopulációja. A természeti katasztrófákon túl gondot jelent az is, hogy az elmúlt években hatalmas mértékű földirtás történt Új-Dél-Wales és Queensland délkeleti részén mezőgazdasági, bányászati és lakásépítési céllal – mondták a környezetvédők. Környezetvédelmi csoportok ezért már régóta érvelnek amellett, hogy feljebb kéne besorolni a koala természetvédelmi státuszát. Három szervezet – a Humane Society International (HSI), a WWF-Ausztrália és a Nemzetközi Állatjóléti Alap – jelölte végül az erszényest a veszélyeztetett kategóriába.

A veszélyeztetettségi listára való felvétel további védelmet nyújt a koalák számára, mivel csökkenti azt a küszöbértéket, amelynél a nemzeti jogszabályok szerint alkalmazni kell a fejlesztéseket. A tervezett helyreállítási terv pedig meghatározza a koalát fenyegető legfontosabb veszélyeket és a kihalásának megakadályozásához szükséges intézkedéseket.

Nyitókép: koala megperzselődve forrás: M Fillinger

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek