A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A klímaváltozás megkönnyíti a vándoralbatroszok táplálékkeresését. A világ legnagyobb tengeri madarai emiatt egyre „kövérebbek” és termékenyebbek.

A déli féltekén fújó szelek megerősödtek és oly módon változtak, hogy a fenséges albatroszok költőtelepeikről gyorsabban eljutnak táplálékforrásaikhoz – írja egy francia–német kutatócsoport a Science című tudományos magazin legújabb számában. A megváltozott körülmények között az elmúlt évtizedekben átlagosan egy kilogrammal nőtt a madarak testsúlya, és költési eredményeik is jobbak – közlik a kutatók, akik szerint azonban az éghajlatváltozás pozitív hatásai rövid távúnak bizonyulhatnak, ha az antarktiszi széláramlatok még tovább tolódnak.

Ha valóra válnak a 2080-ra vonatkozó klímajóslatok, újra rosszabbodhatnak a veszélyeztetett vándoralbatroszok életfeltételei – figyelmeztetnek a lipcsei Helmholtz Környezetkutatási Központ és a CNRS francia tudományos központ szakemberei. A biológusok az utóbbi negyven évre visszamenőleg elemezték vándoralbatroszok táplálékkeresési és költési adatait, és 20 évre visszamenőleg e madarak táplálkozását és testméretét az Indiai-óceán déli részén fekvő Crozet-szigeteken, kis nyomkövetőkkel figyelve a madarak repülését.

A vándoralbatrosz 360 centiméterével a legnagyobb szárnyfesztávolságú madár. A meleg légáramlatok által nagy távolságokat jár be, naponta akár 500 kilométeren keresztül is vitorlázhat, egy évben akár többször megkerülheti a Földet is. A világon mintegy 8 ezer pár költ.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás