A rovat kizárólagos támogatója

Mélyfelújítással akár 60 %-kal, csak a nyílászárók cseréjével 25 %-kal csökkenthetjük hűtés/fűtés költségeinket. Mire figyeljünk az ajtó-ablak felújításnál? Mi az az UW érték? A hőszigetelés mellett miért fontos a zajvédelem, és a szellőzés? Miért fontos a felületkezelés? Hogyan lesz hosszú távon olcsóbb a most kicsit magasabb ár? Válaszok podcastunkban.

2023 nyarán- őszén a kiszámíthatatlan és hullámzóan változó lakástámogatási lehetőségek, és az építőipari áremelkedések miatt megtorpant az újlakás építés Magyarországon. Az otthonra vágyó pl. csokos vevőknél, ill. a drasztikusan megemelkedett energiaárak miatt aggódó tulajdonosoknál is egyre sürgetőbb épületeik/lakásaik energetikai korszerűsítése.

Mélyfelújítással (nyílászáró csere +hőszigetelés + fűtéskorszerűsítés) akár 60 %-kal, csak a nyílászáró cserével akár 25 %-kal csökkenthetjük hűtés/fűtés költségeinket. Lakást épít? Felújít? Előbb utóbb döntenie kell, hogy milyen nyílászárókat vegyen. Az ár mellett fontos szempont a hő és hangszigetelési tulajdonság is.

A mai podcastban a felújításhoz adunk hasznos tanácsokat: a szakszerű ablakbeépítésről, a nyílászárók modern szellőztető rendszereiről, a fűtési/hűtési költségek csökkentéséről, és az esztétikumról is beszélget Sarkadi Péter szerkesztő a Gealan cégcsoport Kelet-Magyarországi Területi Értékesítési Vezetőjével, Kocsis Lajossal. 

Az 5 legfontosabb szempont, ami mentén halad a beszélgetés:

  • Továbbra is a hőszigetelés – a hőveszteség az elsődleges szempont
  • Betörésgátlás
  • Szellőzés + zajvédelem
  • Tartósság (acryl felület)

5 Design- megjelenés (színek)

+1 Fenntarthatóság  gyártás – majdani újrahasznosítás  környezeti lábnyoma  (GEALAN recycling)

Kérdések és válaszok:

A rezsicsökkentés csökkentése mennyire borította fel az építőipari piacot az elmúlt hónapokban?

Hogyan mennyivel csökkenthetőek korszerű szigeteléssel, nyílászárókkal a hűtés/fűtés költségek?
Mire figyeljünk a vásárlásnál? Fa vagy műanyag?  Mennyire tartós? Környezetbarátság.

Hőveszteség a korszerűtlen ablakoknál.

Hogyan védekezzünk a páralecsapódás és a penészedés ellen?

Hőveszteség csökkentése a hőcserélős szellőzőnkkel

Az okos szellőztetési- és ablakautomatizálási termékek nemcsak maximális energiahatékonyságot tesznek lehetővé, hanem kényelmet és egészséges beltéri klímát is jelentenek.

Az építőipari szektor jelenleg az energiafogyasztás 40%-ért felelős Európában – de az EU 2050-ig klímasemlegessé szeretne válni. Hogyan sikerülhet ez? „Takarékoskodnunk kell az erőforrásainkkal – több újrahasznosított anyaggal lenne érdemes kalkulálni. 2019-ben mintegy 726 000 tonnával csökkent a CO2-kibocsátás pusztán azzal, hogy egyre többen, egyre tudatosabban használnak újrahasznosított anyagokat.

— zöld erőforrások, zöldáram 100 %-ban – ezzel évi 16000 tonna CO2-t váltottak ki a gyártó üzemben. És nincs orosz gázfüggés.

— újrahasznosítás: az új termékek ma már kb. 30 %-ban korábbi nyílászárók alapanyagát tartalmazzák. Németországban működik az építési és bontási hulladékok visszagyűjtése, és anyagában történő újrahasznosítása, ami sajnos Magyarországin még gyerekcipőben sem jár. Sajnos itthon nem megoldott ezek szelektív gyűjtése.

Kapcsolódó korábbi podcastjaink:

Energiapánik és lakásfelújítás – egy átlátszó rezsicsökkentési módszer

Akik ablakot nyitnak a jövőre: fenntarthatóságtól az okos ablakig

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás