Hirdetés

A filmekben is gyakran látott éjjellátók valóban izgalmas felszerelések, hiszen a segítségükkel a sötétben is tökéletesen látható a környezet. Az éjjellátó működési elvének megismerése előtt bemutatjuk az állatok éjszakai látását is, mivel az éjszakai túrázások során gyakran találkozhatunk velük a természetben.

Hogyan képesek az állatok tájékozódni a sötétben?

Az ember alapvetően nappal tevékenykedik aktívan, és a sötétedést hozó, esti órákban tér nyugovóra. Biológiailag így a retina a napfényhez és a világos látási viszonyokhoz alkalmazkodik, ezért a sötétben sokkal nagyobb kihívást jelent a magabiztos tájékozódás. Az állatok esetében viszont ez a rendszer éppen fordított módon működik. Az állatok többsége ugyanis éjszaka jár vadászni, és emiatt a pupillájuk jelentősen nagyobb az emberi pupillához hasonlítva.

A macskák például éjszaka szeretnek vadászni, és a sikeres zsákmányszerzéshez elengedhetetlen a nagyobb méretű pupilla. Minél nagyobb a pupilla mérete, annál több fényt képesek beengedni a szemek. Éppen emiatt figyelhető meg az a jelenség, hogy az állatok szemei valósággal világítanak az éjszakai felvételeken. Az állatok pupillái a beérkező fényeket hatalmas hatékonysággal verik vissza, és kiválóan alkalmazkodnak a környezetükhöz a koromsötét látási viszonyok között is.

Hogyan működnek az éjjellátók?

Az éjjellátó elsődleges feladata, hogy az elülső lencsébe érkező fényeket hatékonyan tompítsa a sötétben. A fények a színskála összes színét tartalmazzák, és úgynevezett fotonokból állnak össze. Ahogyan a fotonok az éjjellátóba jutnak, egy kifejezetten fényérzékeny helyre érkeznek meg, amelynek fotókatód a neve. A fotókatód működési elve alapvetően a napelemekhez hasonló. Az eszköz pedig hatékonyan alakítja át a fotonokat elektronokká, hogy az éjjellátó viselője minél tisztább és világosabb képet kapjon a környezetéről.

A Katonadolog Webáruházban elérhető éjjellátók minden esetben tökéletes látási körülményeket biztosítanak a természetben. A kiváló látási viszonyok érdekében az éjjellátók az elektronokat fényelektromos cellákkal egészítik ki. Az elektronok a fényszorzóba érkeznek, amelyből végül a beérkezett elektronok többszöröse kerül ki. A fényszorzó segítségével először összegyűjtött, majd kibocsátott elektronok a foszfor képernyővel találkoznak. A foszfor képernyő kifejezetten hasonlít a régi típusú televíziók által használt képernyőkhöz. Amint az elektronok és a foszforok találkoznak, rengeteg apró méretű fény jön létre, amelyek a világos látást biztosítják.

Az éjjellátók által kibocsátott protonok száma többszöröse a beérkező protonok számának. Ennek a különbségnek köszönhetően az éjjellátók a valóságosnál jelentősen világosabb képet fognak mutatni, így biztosítják a hatékony közlekedési feltételeket a teljes sötétségben is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás