Hirdetés

A mai kor embere rengeteg különféle műanyag zsákot és zacskót használ, szinte már oda sem figyelve arra, hogy más megoldások is léteznek a csomagolásra, tárolásra és a hulladék eltávolítására. Ebben a cikkben a mai szemeteszsák gyártási technológiát mutatjuk be.

Miből és hogyan gyártják a szemeteszsákokat?

Ezek a zsákok műanyagból, túlnyomó részt polietilénből készülnek, amely kemény, rugalmas és csekély súlyú. Ez a műanyag számos jó tulajdonsággal rendelkezik, nem engedi át a nedvességet, és ellenálló néhány vegyi anyaggal szemben, kiválóan szigetel.

A polietilén a gyártás kezdetén pellet formában kerül a gyártósor tartályaiba. A pelletek henger alakú, kemény, apró műanyag darabkák. A tartályokból a pelletek egy olvasztóba kerülnek, ahol az olvasztás 200-240 fokon zajlik. Ezáltal egy műanyag keverék képződik, melyet egyenletesen elkevernek, majd egy gép gyűrű alakra formálja a masszát. A gyűrűből egy buborékot fújnak, amely leginkább egy hatalmas szappanbuborékra emlékeztet.

A buborékot hengerléssel fóliává simítják, majd egy másik gép méretre vágja. A fóliát egyik végén hőkezeléssel lezárják, perforálják, és a megrendelő által meghatározott méretűre darabolják. A gépsor következő állomásán a csomagolási egységek szerinti kiszerelésben összekészítik és becsomagolják. 

Egyedi szemeteszsákok gyártása

A lakosság számára a megfelelő méretű, strapabírású és kivitelű zsákok a kereskedelmi forgalomban vagy akár online rendeléssel megvásárolhatók. Közületi fogyasztóknál azonban keletkezhetnek egyedi igények, amelyet a műanyaggyártó cégek képesek kielégíteni, sőt a tervezésben is segítséget tudnak nyújtani. Megfelelő mennyiség esetén az egyedi gyártás is gazdaságos és praktikus lehet. Ezáltal elérhető, hogy a cég igényeihez igazodó méretű, kialakítású, vastagságú és teherbírású zsák készüljön. A gyártás előtt néhány döntést meg kell hozni:

  • Újrafeldolgozott vagy elsődleges alapanyag?

Az újrahasznosított alapanyag jó választás lehet, mivel költségkímélőbb a primer alapanyagoknál, ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a feldolgozott alapanyag ne tartalmazzon olyan mennyiségű szennyeződést, amely már gyengíti a késztermék strapabírását. 

  • Hogyan határozza meg a méretét?

A szemeteszsákoknál különféle méretszámítási módszerek léteznek, általában centiméterben vagy pedig literben határozzák meg a kapacitást. A zsákba kerülő anyagok milyensége, mennyisége és súlya is hatással lehet a méretválasztásra. A Parainesis szakemberei segítenek a megfelelő szemeteszsák megtervezésében.

  • Hogyan legyen kiszerelve?

A leggyakoribb a tekercses kiszerelés, de lapra szerelt változat is létezik. Néhányszor szükség lehet arra, hogy behúzószalagos zsákot rendeljen.

  • Milyen vastagságot válasszon?

A vastagság 12-100 mikron lehet, minél vastagabb, annál nagyobb a teherbírása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás