A rovat kizárólagos támogatója

Időnként mindenki fél egy kicsit az autóvezetéstől, csak nem mindenki vallja be. Ha számodra még a jogosítványszerzés puszta gondolata is riasztó, akkor ez a cikk egyenesen neked íródott.

A cikkben foglaltak alkalmazásával ugyanis magad mögött hagyhatod a félelmet, hogy végre megtapasztald az autóvezetés felszabadító, semmivel össze nem hasonlítható élményét, és egyre gyakorlottabbá válhass a gépjármű kormányzásában.

Tudtad, hogy a legtöbb autóvezető időnként érez félelmet a vezetés miatt?

Az emberek nem szeretnek beszélni róla, de időnként még a gyakorlott sofőrök is éreznek bizonyos mértékű félelmet a vezetés miatt. Persze ezt ritkán árulják el, hiszen mindenki szeretné magát magabiztos vezetőként feltüntetni.

A valóságban viszont egyáltalán nem vagy egyedül az autóvezetés kapcsán érzett félelmed, tartásod vagy bizonytalanságod miatt. Ez egy teljesen természetes emberi reakció, aminek a leküzdésére szerencsére léteznek bevált és már sokaknál bizonyított módszerek.

A szakértők tanácsa a félelem leküzdésére

Természetesen megannyi pszichológus és viselkedési szakértő foglalkozott már a területtel, és rendszerint ugyanarra a megállapításra jutottak. Aki nyíltan ki meri mondani, hogy mitől fél pontosan, az rendszerint könnyebben túl is lendül rajta.

Merthogy a félelemnek van egy olyan furcsa tulajdonsága, hogy megnevesítve, hangosan kimondva elképesztően sokat veszít az éléből. Egyértelmű tehát az út a leküzdéséhez, mindössze beszélni kell róla.

Méghozzá olyanoknak, akikben bízol, és akik segíthetnek túllendülni a kezdeti nehézségeken. Egy-egy ilyen beszélgetés sokat segíthet abban, hogy a korlátozó hiedelmeket magad mögött tudd hagyni. Sőt, az őszinteséged miatt könnyen lehet, hogy a másik fél is elárulja, ő hogyan lendült túl az autóvezetők kezdeti bizonytalan időszakán.

Egy empatikus, segítőkész és felkészült oktató is segíthet túllendülni a félelmeken

A jogosítványszerzés egyik kulcsa olyan oktatót választani, aki felkészült, rád figyel, és pontosan tudja, hogyan szóljon hozzád. Biztat, bátorít és motivál, hiszen pontosan tudja, hogy így segíthet túllendülni a kezdeti félelmeken.

Persze Te magad is sokat segíthetsz a közös munka eredményes mivoltán azzal, ha az első óra előtt őszintén beszélsz a félelmeidről. Az oktatód minden bizonnyal már számtalanszor találkozott hasonlóval, ezért meg fogja érteni a reakcióid. Ezzel a nyitott hozzáállással tehát megalapozhatod a fejlődésed, és sokkal hatékonyabban léphetsz majd előre óráról órára. Egyszer csak elérkezik majd az a pont, amikor elkezded élvezni magát a vezetést, és alig várod, hogy ismét a volán mögé ülhess. Ehhez a célhoz pedig az legyen az első lépés, hogy őszintén kimondod, mitől félsz pontosan, utána pedig bátran belevághatsz a vezetésbe.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás