A rovat kizárólagos támogatója

A kétszintű érettségi vizsga 10 évvel ezelőtti bevezetésekor a középiskoláknak alkalmazkodniuk kellett az új elvárásokhoz, ami újfajta szemléletet kívánt a pedagógusoktól, tanulóktól egyaránt.

Iskolánk – a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium – munkatársai minduntalan keresik az alkalmat, hogy régi értékeink mentén, modern felfogással, minőségi munka folyjon ma is az ódon falak között. Így talált az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kínált lehetőségre intézményvezetőnk, Majoros Gergely. Az Útravaló ösztöndíjprogram Út a tudományhoz alprogramjának célja a természettudományok iránt érdeklődő középiskolai tanulók tehetséggondozása. A tanulókból és segítő tanárukból álló kutatócsoportok kilépve az intézményi keretek közül, közvetlenül saját természettudományos és komplex kutatási szemléletüket alakítják, ezzel egyúttal az intézmény kapcsolatrendszerét szélesítik.

Az intézmény szakmai munkaközösségének egyeztetése után hamar körvonalazódott a téma: a lakóhelyünkhöz közeli, a közelmúltban megvalósult fejlesztéshez kapcsoljuk kutatásunkat: a Körös Békésszentandrási duzzasztójának mezőtúri oldalára épült hallépcső működését, a halak vándorlását vizsgáljuk. Kutatócsoportunk nyomon követte a hallépcső kivitelezésének utolsó fázisait, az átadást, a beüzemelést és a működés kezdeti szépségeit, nehézségeit. Vizsgáltuk, milyen halfajok használják a halcsatornát, összehasonlítottuk a már korábban átadott és működő körösladányi és kiskörei hallépcsőkkel. Egy rövid időre mi is kutatókká váltunk.

Fogadják szeretettel képes beszámolónkat:

A kutatócsoport tagjai: Takács Ádám Tamás 11.e, Balogh Ádám 11.e, Kiss Eszter 10.a, Tolnai Dóra mentortanár, Kirják Zsolt Ádám 10.dA kutatócsoport tagjai: Takács Ádám Tamás 11.e, Balogh Ádám 11.e, Kiss Eszter 10.a, Tolnai Dóra mentortanár, Kirják Zsolt Ádám 10.dA tanulók segédkeztek a mintavételezésbenA tanulók segédkeztek a mintavételezésben

  

Eljuthattak eddig nem látott helyszínekre, eseményekre: pl.: a Tisza-tavi ÖkocentrumbaEljuthattak eddig nem látott helyszínekre, eseményekre: pl.: a Tisza-tavi Ökocentrumba…a XI. Magyar Haltani Konferenciára…a XI. Magyar Haltani Konferenciárafelmérték, milyen halfajok használják a Békésszentandrási...felmérték, milyen halfajok használják a Békésszentandrási…... Körösladányi...… Körösladányi…...Kiskörei duzzasztó hallépcsőit…Kiskörei duzzasztó hallépcsőit.

Fotók: Tolnai Dóra, Sallai Zoltán.

A program logója:

KöszönetnyilvánításKöszönetnyilvánítás

 

Köszönjük az együttműködő szervezetek támogatását, kiváltképp Sallai Zoltán Úr útmutatásait, gyakorlati tanácsait, aki mindvégig figyelemmel kísérte a mezőtúri kutatócsoport munkáját.

A projekt adatai:
A projekt címe: „Lépcsőfokról lépcsőfokra” – A mezőtúri hármas-körösi hallépcső működésének vizsgálata, a halak vándorlásának megfigyelése
A kutatás során együttműködő szervezetek: Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Hortobágyi Nemzeti Park, Magyar Haltani Társaság, Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar, Körös-Maros Nemzeti Park
Az elnyert támogatás összege: 750 000 Ft.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás