A rovat kizárólagos támogatója

A napelemek már hozzátartoznak napjaink látképéhez: mind több és több ház tetején tűnnek fel a jellegzetes megjelenésű panelek. Örömteli tendencia ez, hiszen a 21. század a megújuló energiaforrások százada kell, hogy legyen – ahhoz, hogy óvjuk a Földet, sokrétűen kell használnunk a nap melegét. Mégis sok téves információ és égető kérdés van jelen a közbeszédben a napelemes rendszerekkel kapcsolatban – cikkünk ezek eloszlatásában nyújt segítséget.

A napelem nem magányos harcos!
Bár a laikus, külső szemlélő csak a napelemet látja, a panel bizony nem egyedül “dolgozik” az energia előállításán. Egy rendszert kell elképzelnünk, amelyet két rész alkot: egy napelem panel, amelyet jellemzően a tetőre erősítenek és egy inverter. A szolár panel feladata, hogy egyenáramot termeljen a nap fotonokkal telt sugarait felhasználva – az inverter összekötő kapocsként működve ezt váltakozóárammá alakítja, hogy a háztartásban is használható legyen a megtermelt energia.

Így lesz elektromos áram a nap melegéből

A fenti folyamatba persze egy kicsit bővebb betekintést is adunk. A napelem cellák szilíciumrétegekből állnak, amelyek elnyelik a napsugárzást. A fotonok energiáját, amelyek a sugárzással jutnak el a celláig, az abban található elektronok átveszik és az elektronok kémiailag irányított áramlásának köszönhetőn azok további mozgásra kényszerülnek, ezzel feszültséget generálva – kész is az elektromos egyenáram!

Ez azonban önmagában még nem elég: az inverter belső szenzorai az egyenáramot 230 V feszültségű, 50 Hz frekvenciájú váltakozóárammá alakítják. Az így megtermelt váltakozóáram már alkalmas arra is, hogy a háztartásban használjuk, illetve a hálózatba is visszatáplálható.

Van természetesen olyan eset is, amikor utóbbira nincs lehetőség, mert a napelemmel ellátott épület nem kapcsolódik közműhálózathoz. Ekkor használatosak az úgynevezett sziget üzemű inverterek: az általuk termelt energiát akkumulátor tárolja, amíg felhasználásra nem kerül.

Csökkentse Ön is villanyszámláját a fény erejével!

Tény, hogy egy napelemrendszer megvásárlása komoly beruházás egy háztartás életében, ám a nap által termelt energia teljesen ingyen van – így sokat spórolunk, ha a napelemek mellett döntünk. A rendszer ára általában 8-10 év alatt megtérül, de például egy modern hőszivattyús fűtéssel rendelkező házban akár 6-7 év is lehet a megtérülés!

A napenergia akár a háztartás teljes energiaigényét elláthatja, ha a hálózatra csatlakoztatott inverter elegendő energiát tud visszatáplálni. Így csak az elektromos rendszer használatáért kell fizetnünk egy csekély összeget vagy akár ezt is szinte nullára csökkenthetjük egy akkumulátoros tárolóval.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás