A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Magyarországon kb. 4,3 millió lakás van – 120–140 millió nm. azbesztes tetővel. Egészségkárosító hatása miatt 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban. Hogyan kell az azbesztes palatetőt szakszerűen felújítani? Mennyibe kerül ez nekünk? Mik a tetőfelújítás szempontjai? Melyek az azbesztmentes megoldások? Hasznos információk tetőfelújítóknak.

Podcastunk egyik főszereplője a szerpentinit, mely kémiailag magnézium-szilikát. Kevésbé ismert nevei: kőlen, hegyilen, bányalen, foszkő. Egy szálas szerkezetű rétegszilikát, melynek ipari felhasználása az 1970-es évekig jelentős volt – ennek okára utal az eredeti görög aszbesztosz neve, mely magyarul: elpusztíthatatlan, olthatatlan.

Azbesztiozis, tüdőrák

Az azbeszt széleskörű felhasználása ellenére már a 1920-as évek vége óta ismert volt egészségre gyakorolt káros hatása, az azbesztszálak a tüdőbe kerülve kóros elváltozást okozhatnak. Mindemellett 1960 óta tudnak az azbesztexpozícióval összefüggést mutató mell- és nyálkahártya rákosodásról is. A káros anyag által okozott elváltozások nem egyből, hanem hosszú idő után – akár 10 – 20 év – múltával jelentkezhetnek.
A legtöbb iparilag fejlett államban felhasználását a 70’-es évektől betiltották, és a felderített felhasználási területekről eltávolítva veszélyes anyagként ártalmatlanítják. Magyarországon 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban.

Egyes becslések szerint ma hazánkban körülbelül 120-140 millió négyzetméter azbesztes tetőfelület lehet, aminek lecserélése komoly anyagi kiadással jár az épület tulajdonosainak. A 70-es évek után bebizonyosodott az egészségre ártalmas mivoltja és ezért hazánkban betiltották a felhasználását. A már kihelyezett azbeszttartalmú termékek eltávolítása és ártalmatlanítása a frekventált helyszínekről megkezdődött. Ennek ellenére még ma is rengeteg ipari létesítmény és családi ház tetején megtalálható, aminek legfőbb oka eltávolításának és ártalmatlanításának hatalmas költsége.

eterrnit/ azbeszt vízcső toldás mint kiállítási darab. kép: Sarkadi Péter greenfo

A tetőfedő hullámpala, szennyvízcsatorna mellet ivóvízcsövek és hőálló anyagok, autó fékbetétek, és villamos szigetelések is készültek belőle.

Sarkadi Péter az azbeszt építőipari kiváltásáról is beszélgetett a CRLT Solution ügyvezetőjével Tóth Bálinttal.

Milyen formában használjuk, miért  is veszélyes az azbeszt? Mi a különbség a szórt és a kötött azbeszt között?

A hazai rengeteg azbesztes palatető szakszerű felújításának szükségessége, folyamata, veszélyes hulladék elszállítás szabályozása, folyamata. Illegális bontás, hulladéklerakás.

Mekkora összeg egy szakszerű azbeszttalanítás tetőnként?

Miért rossz megoldás a ráfedés?

Tetőfelújítás szempontjai: esztétikum, teherbírás, szélnyomás, tartósság, hatékonyság (egyre kevesebb a szakember)

Ne féljünk a korszerű eternittől, amely nem tartalmaz azbesztet csak cellulózt és természetes rostokat a cement mellett.

Milyen tetőfedő anyagokat érdemes felújításkor választani. Modern, környezetbarát, újrahasznosítható tetőfedő anyagok, azok előnyei, haszonérvei és amelyek nem mellesleg elérhetők a CRLT kínálatában számos szolgáltatással.

Szerelt átszellőztetett homlokzatok, tetőre átforduló homlokzatok, azok előnyeire.

Tóth Bálint CRLT Solution ügyvezető. kép: Sarkadi Péter greenfo

A CRLT Solution forgalmazza hazánkban a Cembrit és Eternit szálcement tetőfedő és homlokzatburkolati anyagokat, a Mazzonetto Vestis olasz alumínium tetőfedő és homlokzati anyagokat. A Ruukki termékeket és a német Möding kerámia homlokzatburkolatokat. Márkafüggetlen forgalmazóként minden anyag esetén teljes rendszert kínál. A kínálatban van ereszcsatorna, és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is. Teljes műszaki támogatáson túl logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítással is segítik a megrendelőket.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás