A rovat kizárólagos támogatója

A környezetbarát házak és környezettudatos életstílus ma már nem csak egy trend. Nem csak valami, amit fiatalok azért csinálnak, mert cukinak tartják a jegesmedvéket. A Föld megóvása és a globális felmelegedést kiváltó hatások enyhítése mindannyiunk feladata. Az alábbiakban összeszedtünk nektek pár hasznos tippet, amivel zöldebbé tehetitek lakókörnyezeteteket.

Új ház építése helyett vásárolj, vagy bérelj!

Sokan, akik saját otthonra vágynak mindenképpen új építésű ingatlant szeretnének. Természetesen egy saját magad által építtetett házat könnyebb úgy berendezni és felszerelni, hogy az mindenképpen környezetbarát legyen, de érdemes megfontolni más lehetőségeket. Egy régebbi építésű ingatlan vásárlásakor lehet, hogy kevésbé környezetbarát házra teszel szert, mintha saját magad építenéd, de nagyon sok építésből származó hulladéktól és felesleges nyersanyag felhasználástól kíméled meg vele a Földet. A lehető legjobb megoldás, a középút. Vagyis egy olyan, már meglevő ház/lakás vásárlása, amit te magad alakíthatsz át saját ízlésednek megfelelően egy környezettudatos otthonná. Másik alternatíva lehet az ingatlanbérlés is, ahol, ha nem is mindent, de párat hasznosítani tudsz majd az alább említett ötletekből.

Csökkentsd az energiafelhasználásod!

Amikor a környezettudatos házakról van szó, a legtöbb embernek a napelemekkel telezsúfolt tetők és a különböző színekkel ellátott szelektív hulladékot gyűjtő kukák jutnak eszébe. A történet azonban sokkal egyszerűbben kezdődik, mégpedig a szigeteléssel. Egy megfelelően szigetelt épületet, korszerű nyílászárókkal sokkal könnyebb fűteni télen, vagy lehűteni nyáron, ezzel kevesebb energiát használva hosszútávon.
Egy hangulatos, valódi tűzhely tényleg kiemelkedő része lehet egy nappalinak, azonban az atmoszférába kerülő toxikus gázok közel 10 százalékát ilyenek termelik, úgyhogy ezek helyett is inkább a bojler és radiátor kombinációt ajánljuk! Azon belül is csak a kiemelkedően jó energiaosztályba tartozókat.
A második legnagyobb energiafogyasztást a fűtés után pedig az elektromos eszközök jelentik. Nyilván nem tudjuk kikerülni a mai világban, hogy technológiát használjunk, de könnyen segíthetünk a környezeten, ha redukáljuk az időt, amit elektromos eszközök közelében töltünk. Persze nem elég csak nem használni őket, jó, hogyha nem csak kikapcsoljuk, hanem ki is húzzuk őket a konnektorból használat után. Erre a legjobb megoldás egy nagy elosztó, amibe több eszköz van csatlakoztatva, így csak egy kábellel kell majd foglalkoznunk. Ezen felül a halogén lámpák LED-re való cseréje is jó hatással lesz majd, nemcsak  környezetünkre, de a villanyszámlánkra is!

Újrahasznosítás, újrafelhasználás

Felejtsd el a papírtörlőket, a nejlonzacskókat és azt, hogy mindent újonnan vásárolsz! Ha mi közvetlenül nem is tudunk hatni az iparra, vásárlási szokásainkkal is kifejezhetjük véleményünket. Ne félj turkálóban vásárolni ruhát, garázsvásáron bútort vagy például használtcikk piacokon bármit, amire szükséged lehet a háztartásban!
Másik fontos aspektusa az újrahasznosításnak az, hogy mi történik a szeméttel. Magyarországon, még a kisebb településeken is működik szelektív hulladékgyűjtés, így semmi okunk nincs nem különválogatni egymástól a papír, műanyag/fém vagy éppen üvegszemetet! Ennél viszont többet is tehetünk. A kommunálisnak számító hulladék nagy része bizony újrahasznosító, mégpedig komposztálás formájában. A könnyen lebomló anyagok, mint például a zöldségek és gyümölcsök, vagy éppen a frissen levágott fű tökéletes trágyát tud képezni pár év alatt, mindenféle egyéb hulladék gyártása nélkül.
Ezzel el is érkeztünk egy másik fajta újrahasznosításhoz, a levegő újrahasznosításához.
Leírva így furán hangzik, de minél több házinövényed van, annál tisztább levegőt biztosítasz magad és a bolygó számára is! Szóval ne félj ültetni, még akkor sem, ha nincs kerted, pár cserepes növény is nagy hasznodra lehet!

A víztakarékosság kulcsfontosságú

Egy csöpögő csap megszerelése vagy fürdés helyett zuhanyzás már jó előrelépés az értékes ivóvíz megtakarításának szempontjából. Többet is lehet azonban tenni, például jó ötlet beszerezni egy mosogatógépet, és rendeltetésszerűen használni, vagyis öblítés nélkül beletenni a koszos edényeket. Egy másik hasznos tipp a szárítógépek mellőzése, főleg nyáron, amikor könnyedén megszáradnak a ruhák a szabad levegőn is.
Fontos még továbbá, hogy amennyiben megtehetjük ne vásároljunk palackozott vizet, hanem ruházzunk be egy víztisztító rendszerre. Rövid távon megtérülő befektetésről van szó, ami habár a lakás energiafogyasztását nem csökkenti, a műanyag kikerülésével az ökológiai lábnyomunkat igen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás