Hirdetés

A horvátországi Paklenica Nemzeti Park ad otthont Európa egyik legrégebbi bükkösének. A terület az UNESCO védelme alatt áll, itt nem lehet fákat kivágni. Az ilyen erdőterületek a biológiai sokféleség menedékei. Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is kulcsfontosságúak.

Az Európa-szerte évszázadokon át tartó tömeges erdőirtás azonban azt jelenti, hogy ma már csak néhány ilyen terület létezik.

A Smart Regions adása Horvátországból jelentkezik, hogy bemutasson egy olyan európai projektet, ami az egyik legfontosabb természeti erőforrás védelmében született. Zlatko Marasović, a park egyik őre mutatta be a stábnak a bükkösben lévő értékeket.

“Az élettelen fán sok rovarfaj él. És sok madárnak is táplálék, akik ebben az erdőben élnek. És emiatt a kidőlt, kiszáradt fák nagyon fontosak az ilyen erdőkben,” mesélte a természetvédelmi őr.

A Beech Power nevű projekt Európa utolsó megmaradt bükkös erdeinek védelmét tűzte ki célul. Öt uniós ország nemzeti parkjait segíti a tudásmegosztásban. A kezdeményezés teljes költségvetése kevesebb mint 1,9 millió euró. Ebből másfél millió az Európai Kohéziós Alapból jön.

A közösségek összekapcsolása és az oktatás egy másik fontos része a projektnek. Egy csereprogram helyi és német iskolások részvételével az erdő természetvédelmi jelentőségét mutatja be, úgy, hogy az közben jó móka legyen a gyerekeknek.

„Ez a projekt nagyon fontos a Paklenica Nemzeti Park számára. Tapasztalatot cseréltünk más európai országokkal, és gyerekeket is bevontunk a programba. Nagyon fontos, hogy a természetbarátok és erdőőrök következő generációját kineveljük a park számára,” tette hozzá Zlatko Marasović.

„Paklenica egy nagyon értékes terület. De a környéken élő gyerekek már hozzászoktak. Nem úgy tekintenek rá, mint egy csodára, ahogyan azt a világ más tájairól érkező emberek teszik. De amikor együtt mennek a német diákokkal, az ő szemükön keresztül is látják, és emlékeztetik magukat arra, hogy miért is olyan értékes és gyönyörű ez a hely,” fogalmazott az egyik horvát iskola tanára, Ana Katalinic.

Régen a bükk több mint 90 millió hektárt borított Európában. Ma már alig 90 ezret. A legjobb gyakorlatok megosztásával és az oktatás gyökereinek megteremtésével remélhetőleg a jövőben mindannyian profitálhatunk ezekből az értékes ökoszisztémákból.

Forrás és képgaléria >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás