A rovat kizárólagos támogatója

Mitől lehet/lesz zöld egy teátrum? Nem elég csak a szelektív gyűjtés, és az energiatakarékosság. Mi van még a tarsolyban? Kik és hogyan szoktatják környezettudatosságra kollégáikat, és a publikumot? Válaszok a Stúdió K „zöld nagyköveteitől”: Homonnai Katalin színésznőtől, és Schäffer Zsuzsa színházi titkártól.

Ökotudatos teátrumok

A napokban számoltunk be arról, hogy környezettudatos, zöld színházi társulást hozott létre tíz színházi, előadó-művészeti intézmény. A Miskolci Nemzeti Színház kezdeményezett együttműködést a magyar színházak körében, hogy példaértékű összefogással közösen lehessen tenni a jövő (és a jelen) nézőiért. A Miskolci Nemzeti Színház projektjéhez a következő intézmények csatlakoztak: Rózsavölgyi Szalon, Szentendrei Teátrum, Kultkikötő, Bartók Kamaraszínház (Dunaújváros), Katona József Színház, Örkény István Színház, JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház – Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE Produkció), Csiky Gergely Színház (Kaposvár) és a Stúdió K Színház.

Homonnai Katalin a Stúdió K “zöld úttörője” Kép: Sarkadi Péter greenfo

A magyar színházművészet egyik különleges formációja a Stúdió K Színház. Kísérletező, kreatív, konfliktusokat kereső, közösségi, kapcsolatépítő, kritikus – az önmeghatározásuk része ez a néhány jelző. A színházat Fodor Tamás alapította 1970-ben, A Stúdió K nagy nemzedéke bejárta előadásaival a világot, tevékenysége ma már tananyag, alkotóinak életműve jelentős, maguk is színházakat, iskolákat hoztak létre. A második és harmadik nemzedék színészei közül is többen meghatározó személyiségei a kortárs kultúrának.

Az 1995-től a Ferencvárosban, hivatásos alapítványi színházként működő társulat 2006-ban felépítette új színházát a Ráday utca közepén, ahol a kortárs magyar szerzők mellett a világirodalmi műveknek saját korára és társulatára adaptált változatait játssza. Befogad más együtteseket, műhelymunkája során új műfajokkal, alkotói módszerekkel kísérletezik, gyermekprogramjai sokszínűek, nyílt szemináriumokat és költői életműveket bemutató sorozatokat szervez.  Az  ökotudatos, zöld színházi társulás létrejötte kapcsán kerestük fel a színházat.

Bencsik Márta, Schäffer Zsuzsa és Homonnai Katalin. Kép: Sarkadi Péter greenfo

Hogyan zöldítsük a nagyérdeműt?

Az egyik alapító a Stúdió K Színház, melynek „A Jövő nézőiért zöld projekt” nagyköveteivel Homonnai Katalin színésznővel és Schaffer Zsuzsa színházi titkárral egy új bemutató előtt beszélgetett Bencsik Márta – nem csak a környezetvédelemről.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás