A rovat kizárólagos támogatója

Öko-tudatos, zöld színházi társulást hozott létre tíz színházi, előadó-művészeti intézmény. A Miskolci Nemzeti Színház együttműködést kezdeményezett a magyar színházak körében, hogy példaértékű összefogással közösen lehessen tenni a jövő (és a jelen) nézőiért.

A Miskolci Nemzeti Színház projektjéhez a következő intézmények csatlakoztak: Rózsavölgyi Szalon, Szentendrei Teátrum, Kultkikötő, Bartók Kamaraszínház (Dunaújváros), Katona József Színház, Örkény István Színház, JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház – Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE Produkció), Csiky Gergely Színház (Kaposvár) és a Stúdió K Színház.

Közösen kapcsolódnak A Jövő Nézőiért programhoz, amelyet a Miskolci Nemzeti Színház a 2019/2020-as évadban indított el, és amelynek céljai: szemléletformálás, minél több zöld programban való részvétel; környezettudatosságra törekvés az energetikai működésben, a hulladékkezelés és az üzemeltetés területén, újrahasznosításra törekvés a művészeti kivitelezés során; együttműködés zöld szervezetekkel, cégekkel és közös zöld színházi programok megvalósítása, közös fellépés egy öko-tudatos színházi szakmai szervezet létrehozásáért. A zöld színházi társulás nyitott, mások is csatlakozhatnak, akik hasonlóan vélekednek: a színházi működés minden területén szükséges olyan megoldásokat találni, amelyekkel tehetünk a környezetünkért.

Papp Endre színművész Zöld Színház Projekt vezetője fotó Hajdufi Péter

Papp Endre színművész, A Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt vezetője elmondta: „Az együttműködő intézmények, társulatok, egyesületek egyetértenek abban, hogy a színház a szemléletformálás fóruma, élen kell járnia jelentős közösségi ügyek elindításában, támogatásában. Azt is vallják: együtt még többet tehetünk a jövőért. Bár lehetetlen 100 százalékban zöldnek lenni, bevált jó módszerek – környezetkímélőbb, fenntarthatóbb gyakorlatok elfogadása – segíthetnek mindnyájunkat abban, hogyan tudnánk mégis minden nap környezettudatosabban gondolkodni, és fellépni az egészség és az egészséges életmód védelmében.”

A csatlakozó intézmények, társulatok, egyesületek közösen határozták meg: törekednek a jelmezek, bútorok, díszletelemek, kellékek újrafelhasználására, a környezettudatos energetikai fejlesztések megvalósulására. Vállalják minden intézményben egy ún. Zöld Sarok létrehozását.
Zöld Nagykövetet neveznek ki, aki a projektért felelős minden intézményben. Bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést az intézmény teljes területén, és egyéb gyűjtőpontokat hoznak létre a közönség-, vagy az üzemi terekben (használt nyomtatópatron-, üveg-, mobiltelefon-, fénycső- és elemgyűjtőedények). Legalább évi két alkalommal hirdetnek meg környezettudatos akciókat, vagy vesznek részt ilyen rendezvényeken. Törekednek az öko-tudatos higiéniai szerek és sminkeszközök használatára, a papírfelhasználás csökkentésére. Részt vesznek a közösségi közlekedés népszerűsítésében, online felületet hoznak létre zöld programjaik és fejlesztéseik számára.

Zöld Színház nagykövetek

A megállapodás részeként a Stúdió K Színház a projektért felelős Zöld Nagyköveteket is választott. A feladatot Homonnai Katalin színésznő és Schäffer Zsuzsa művészeti titkár vállalta nagy örömmel.

Az együttműködési nyilatkozat teljes szövege ide kattintva érhető el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás