A rovat kizárólagos támogatója

Az ilyenkor szokásosnál 30-40 fokkal magasabb hőmérsékletet mérnek ezekben a napokban az Északi-sark környékén.

Egy – az Északi-sarktól mindössze 500 kilométerre fekvő bóján működő –  meteorológiai állomás nulla fokot mért két napja – közölte a Német Időjárás-szolgálat (DWD).  Egy másik, az Északi-sarktól 330 kilométerre lévő bója hőmérője is csak mindössze mínusz 1 fokot mutatott szerdán. A következő napokra még melegebbet várnak, akár plusz fokokat is mérhetnek, utána azonban újra hidegebb napok jönnek a jóslatok szerint.  Az ez idő tájt a nap 24 órájában sötét Északi-sarkon jelenleg tél van, a hőmérsékletnek mínusz 30-40 fok körül kellene lennie.  

Ritka állapot

Mindig is előfordult, hogy meleg légtömegek áramlotta télen a sarkvidék fölé, de az ilyen "hőhullámok" nagyon szokatlanok – mondta Adrian Leyser, a DWD meteorológusa. Az amerikai légkör- és óceánkutató intézet, a NOAA nem tartja kizártnak, hogy egyes pontokon akár 50 Celsius-fokkal is meghaladhatja a hőmérséklet az ilyenkor szokásost.

Az Északi-sarkvidéken bóják segítségével mérik a hőmérsékletet, magán a sarkon nincs mérőállomás. Az Északi-sarkhoz legközelebbi szárazföldi meteorológiai állomás 1500 kilométerre, a Spitzbergákon található, ahol szerdán plusz 3 fokot mértek, 15 fokkal többet az ebben az évszakban szokásosnál. (MTI)

Sarki jég 1980-ban és 2012-ben
Egyes előrejelzések szerint 2040-re teljesen eltűnhet a sarki jég. A csökkenés a légi felvételeken is egyértelműen látható.
 

További beszédes képek a klímaváltozásról >>>

Kapcsolódó anyagok:

60 millió fa száradhat el Kaliforniánban

Jól bekavar az El Nino

A kisded sorra melegrekordokat dönt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek