Hirdetés
hvg hírlevél

Az USA-ban 1980 óta 9 halálos pumatámadást jegyeztek fel, Indiában 2015-2018 között évente átlagosan 34 emberrel végeztek a tigrisek. Egy friss tanulmány szerint 1950 – 2019 között világszerte 12 nagymacska-, farkas- és medveféle 5440 esetét regisztrálták, amelyek harmada végződött emberi halállal.

A 9 éves Lily Kryzhanivskyy a Washington állambeli Fruitlandban lévő otthona közelében, egy erdős részen bújócskázott a játszótársaival, amikor egy pumával találta magát szembe, amely rátámadt. A kislány súlyos sebesülésekkel megúszta, a vadállat nem tépte szét. Az Egyesült Államokban 1980 óta mindössze kilenc halálos pumatámadást jegyeztek fel. Ezzel szemben Indiában egy kormányzati felmérés szerint 2015-2018 között évente átlagosan 34 emberrel végeztek a tigrisek. A PLOS Biology honlap hozta nyilvánosságra azt a tanulmányt, amely feltérképezte, 1950 és 2019 között a világ mely részein érte az embereket halálos támadás ragadozók részéről. 12 nagymacska-, farkas- és medveféle 5440 esetét regisztrálták, amelyek harmada végződött emberi halállal. Kiderült, hogy a támadások száma és súlyossága a szegényebb országokban az évek során markánsan növekedett, ahogyan az emberek és a vadállatok élettere összeért.

A ragadozók általában akkor estek neki az áldozatuknak, amikor azok hétköznapi mezőgazdasági tevékenységet végeztek, földet műveltek vagy állatot tereltek. Az oroszlánok és leopárdok támadása az esetek 65 százalékában bizonyult halálosnak, a farkasoknál és kojotoknál az arány 49, a medveféléknél viszont csupán 9 százalék volt.
A különbség a tudósok szerint abból adódik, hogy a nagymacskafélék és a farkasok gyakran táplálékot látnak az emberben, míg a medvék akkor válnak erőszakossá, ha meglepik őket.

1950 és 2019 között gyűjtött nagyragadozók ember elleni támadásainak térbeli eloszlása.  Összesen 5440 támadási esetet gyűjtöttünk össze világszerte: 1337 ajakos medve Melursus ursinus , 1047 tigris Panthera tigris , 765 ázsiai fekete medve Ursus thibetanus , 664 amerikai barnamedve Ursus arctos , 205 leopárd Panthera pardus , 140 prérifarkas Canis latrans , 135 puma Puma concolor , 25 jaguár Panthera onca és 23 jegesmedve Ursus maritimus.

Az emberre ételként tekintő 1696 támadás 72 százaléka Indiában történt a vizsgált időszakban, további 14 százalék pedig Afrikában.

A tanulmány társszerzője, Vincenzo Penteriani azt teszi hozzá, hogy a ragadozókkal történő halálos találkozás nagy nyilvánosságot kap, ám az emberre sokkal kevésbé veszélyesek, mint a kígyók, a pókok vagy a darazsak, de az USA-ban még villám is több emberrel végez évente, mint puma vagy hegyi oroszlán.

Mit mondanak 70 éves adatok arról, hol ölnek meg embereket a ragadozók?

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás